Halkolyckorna ökat med det dubbla i söderort

Virginia Darby, 70 år, från Hammarbyhöjden brukar vara rädd för att halka. Men nu har hon köpt ett par riktigt rejäla skor.  – Det går till och med att springa på isen. Tidigare har jag varit så rädd för att ramla, säger hon.  ---
Virginia Darby, 70 år, från Hammarbyhöjden brukar vara rädd för att halka. Men nu har hon köpt ett par riktigt rejäla skor. – Det går till och med att springa på isen. Tidigare har jag varit så rädd för att ramla, säger hon. ---
Vad har du på fötterna?  Albin Myrberg, 22 år, Björkhagen, studerande.  – Ett par sneakers. De är hala, särskilt på isfläckarna. Men det är bara att knalla på så man får det undanstökat. De två senaste dagarna har det faktiskt varit riktigt halt.
Vad har du på fötterna? Albin Myrberg, 22 år, Björkhagen, studerande. – Ett par sneakers. De är hala, särskilt på isfläckarna. Men det är bara att knalla på så man får det undanstökat. De två senaste dagarna har det faktiskt varit riktigt halt.
Johannes Mogren, 22 år, Björkhagen, lagerarbetare.  – Ett par gympaskor. Om man går på is så är de hala. Men jag går skitlångsamt så jag har inte ramlat än. I Björkhagen sandar de aldrig vid tunnelbanan så där brukar det vara riktigt halt.
Johannes Mogren, 22 år, Björkhagen, lagerarbetare. – Ett par gympaskor. Om man går på is så är de hala. Men jag går skitlångsamt så jag har inte ramlat än. I Björkhagen sandar de aldrig vid tunnelbanan så där brukar det vara riktigt halt.
Mila Albuquerque, 38 år, Rågsved, mammaledig.  – Ett par riktigt varma och sköna skor att gå i. Jag känner mig säker när jag är ute, även om jag ibland skulle behöva ett par broddar.
Mila Albuquerque, 38 år, Rågsved, mammaledig. – Ett par riktigt varma och sköna skor att gå i. Jag känner mig säker när jag är ute, även om jag ibland skulle behöva ett par broddar.
Rickard Johansson, 37 år, Hammarbyhöjden, arborist.  – Jag har ett par riktiga vinterkängor. Det är bra skor så jag brukar gå som vanligt när det är halt ute. Men jag tycker det har varit okej med skötseln av halkan i år.
Rickard Johansson, 37 år, Hammarbyhöjden, arborist. – Jag har ett par riktiga vinterkängor. Det är bra skor så jag brukar gå som vanligt när det är halt ute. Men jag tycker det har varit okej med skötseln av halkan i år.

Fredrik Johnsson har i år köpt ett par rejäla vinterskor och än så länge lyckats stå på fötterna. I dem kan han till och med springa utomhus. Ett skogrepp som kan behövas.

– Det är bra här nu, men det har varit jättehalt. Särskilt vid trappen ner till tunnelbanan har det varit som en isbacke, säger han när vi stoppar honom utanför Hammarbyhöjdens tunnelbana.

Under förra året skadade sig 216 stycken personer i söderort så allvarligt i halkolyckor att de var tvungna att söka sjukvård. Det är en ökning med nästan 50 procent från året innan, enligt statistik från sjukvården och polisen.

Inför årets vintersäsong har totalt 19 anmälningar om halkningar i Skarpnäcks stadsdelsområde rapporterats in till trafikkontoret. Majoriteten av olyckorna har skett i Hammarbyhöjden, då kring tunnelbanan.

– De brukar inte sanda något här utanför. Jag har varit så rädd för att ramla. Förra året hamnade jag på SÖS för att jag halkade, säger Virginia Darby, 70, som jobbar intill tunnelbanan.

Varför olyckorna ökat med dubbel mängd kan trafikkontoret, som sköter stadens halkbekämpning, inte svara på.

– Det handlar ju väldigt mycket om väderleken, och vintern 2014 var ju väldigt mild, säger Anders Porelius, trafikkontorets pressansvarige.

Fast 2015 var väl inte heller någon hård vinter?

– Nej, men det hänger också på om det varit väldigt snabba väderomslag, underkylt regn och temperaturskillnader. Då kan det bli så att gruset bara rullar på isen

Så det är inte så att ni bytt entreprenörer eller sparat in på sandningen?

– Nej, den budgeten ligger ganska konstant, och det är ju behovet som styr. Men vi har 4 000 gator i Stockholm att ta hand om, och det är huvudgatorna som vi måste halkbekämpa i första hand. Om folk har klagomål så försöker vi göra vårt bästa för att rätta till det, säger Anders Porelius.

Inför den här vintern beslutade Stockholms stad att i likhet med flera andra kommuner dela ut gratis broddar till stadens äldre. Omkring två miljoner kronor avsattes. Men ännu har inga broddar synts till.

– Det är riktigt dåligt skött. De har heller inte gått ut med någon information vart man ska hämta ut dem, säger Sussie Hellsten som är ordförande vid PRO i Kärrtorp.

Även i Kärrtorp tycker hon att sandningen skötts undermåligt.

– De har åtminstone plogat trottoarerna. Men på vissa ställen måste man gå uppe i snön och är man lite äldre är det inte så lätt.

Och väntar man på några broddar inför den här säsongen får man vänta ut vintern. Tidigast i mars kan broddarna börja delas ut enligt äldreförvaltningen.

– Det är väldigt halt, därför är det här är en prioriterad fråga, jag driver på för att det ska gå fort. De ska delas ut via stadsdelsförvaltningarna, hur exakt det kommer att gå till sköts av varje stadsdel, säger äldreborgarråd Clara Lindblom (V).

Om det är upphandlingen som tagit tid – borde ni inte ha planerat projektet bättre?

– Broddarna fanns med i budgeten som vi beslutade om i slutet av november, och när vi ska göra stora beställningar ska det upphandlas och allting måste gå rätt till vilket tar lite tid.