Håll semesterkänslan vid liv

Kompisarna Konrad Ullström och Elin Kardell gillar italiensk glass. Den här dagen valde de jordgubb- och hallonsmak.
Kompisarna Konrad Ullström och Elin Kardell gillar italiensk glass. Den här dagen valde de jordgubb- och hallonsmak.
Semestern är över för de flesta och det är dags att dra igång med vardagen.

Men det går att bevara känslan av sommar. Lokaltidningen Mitt i fångade upp västerortsbornas bästa tips.

– Man får hämta barnen lite tidigare och sedan bete sig som att det fortfarande är semester, säger Nockebybon Elin Ahldén.

I förra veckan hämtade hon sonen Konrad Ullström, 5, och kompisen Elin Kardell, 5, tidigare från förskolan och åkte till Ålstens lyxiga glasställe Gelato Scarfó, som nyöppnat var en av förra sommarens stora dragplåster i Bromma då köerna ringlade sig långt ut på gatan.

Äkta gelato i Ålsten är ett av Elin Ahldens tips för att förlänga känslan av sommar.

– Att äta glass här ger en liten känsla av Italien, säger hon och fortsättar tipsa:

– Man får åka och bada, äta lite onyttigare – gärna ute på balkongen – och så får man försöka vara ute så mycket som möjligt. I november när man kommer hem efter dagishämtningen orkar man inte så mycket och det är läggdags två timmar senare.

En annan familj som gjorde en utflykt till Ålstens glasställe förra veckan var familjen Israelsson.

Att fortsätta vara utomhus så mycket man kan är deras förlänga-sommarkänslan-tips.

– Våga bryta de vanliga rutinerna och bege sig ut i stället, säger Linda Israelsson.

Att bada så länge så långt in i sensommaren som man bara kan är Mahmoud och Lina Almughrabis bästa tips. De bor i Akalla men brukar åka till Maltesholmsbadet och ta en simtur i Mälaren.

12-åriga Lina tycker det är varmare i vattnet när det är mulet.

– Det är skönt i vattnet när man har kommit i, säger hon.

Blackebergsbon Hans Salenstedt, som tillsammans med sin partner Gunilla Boivie säljer hängmattor i deras butik i Blackeberg, förespråkar hängmattehäng året runt för att komma ner i varv. Han säger att många förknippar hängmattor med sommar, men det går att hänga upp dem inomhus om man har tillräckligt rejäla väggar. Eller på balkongen.

– Jag vill slå ett extra slag för de mexikanska näthängmattorna som är av samma sort som mayaindianerna sover i. De formar sig efter kroppen och är bland det skönaste man kan vila i, säger han.

För den som vill hålla stressen på avstånd gäller återhämtning, enligt stresskonsult Lotta Lejdeborn.

– Stress har oförtjänt dåligt rykte. Vi klarar ganska mycket stress om vi bara tar oss tid för återhämtning. När vi har för mycket att göra väljer vi ofta bort att umgås med nära och kära, vi hoppar över lunch och jobbar på kvällar. På sikt kan det göra oss sjuka, men det leder också till lägre livskvalitet långt innan vi blir sjuka, säger hon.

Ansvaret för att vi får tillräcklig vila ligger hos oss själva, säger Lotta Lejdeborn.

– Vi måste inse att det är vårt eget ansvar att ta hand om oss själva. Vi tankar bilen innan bensinen är helt slut, på samma sätt måste vi tänka när det gäller vår återhämtning.

För att hösten inte ska bli kaotisk är det planering som gäller.

– Det är bra att sätta sig ner och planera redan nu. När vardagen väl har rullat igång är det svårt att stoppa den – och i så fall kan man behöva en avstämning inom familjen en bit in på hösten.