ANNONS

Hallå där …

Uwe Nitz fick diplom och medalj.
Uwe Nitz fick diplom och medalj.
… Uwe Nitz, plåtslagare från Brevik, som utsetts till Årets plåtslagare. Hur känns det?
ANNONS

– Det är ett fint pris som jag är jättestolt över. Det var utdelning med middag och så fick jag 20 000 kronor ur Plåtslagaryrkets Fond.

Hur har du lärt dig yrket?

– Jag började som lärling 1981 i det gamla DDR i både plåtslageri och VVS. 2004 kom jag till Sverige och bestämde mig för att satsa bara på plåtslageri. För att bli skicklig måste man ha intresse och känsla för det man gör. Men viktigast är att ha tålamod. Man får inte slarva. Tålamod har jag, annars kan man inte fixa de jobb jag gjort.

Du var med och renoverade Oscarsteaterns tak för några år sedan. Hur var det?

– Det var tidskrävande och krävde tålamod. Men sådana jobb är väldigt roliga. Både Riksantikvarieämbetet och länsstyrelsen var inblandade. Hela taket är fullt med detaljer.

Vad gör du nu?

– Vi bygger ett nytt plåttak på Stadshuset och håller på med innergårdens festentré där vi byter ut hela taket eftersom plåten är sliten. Men när det är klart kommer det att hålla i hundra år. Det är jättespännande att jobba med koppar, att vara i Stadshuset och att få förtroendet att utföra ett sådant här uppdrag.

Har du något drömprojekt?

– Ja, stora klocktorn och kyrktorn. Min dröm är att få fortsätta göra kopparjobb med en massa fina detaljer.

ANNONS

Hur ser återväxten ut i branschen?

– Jag fick en lärling för fem år sedan. Jag försöker förmedla allt jag kan till honom. Jag gillar verkligen att jobba med unga människor.