ANNONS

Hallå där Noah Hofvander, 13, Årets Kulturstipendiat!

Noah Hofvander har spelat på World's Childrens Prize.
Noah Hofvander har spelat på World's Childrens Prize.
Idag fick saxofonisten Noah Hofvander från Lidingö ta emot Solna stads kulturstipendium på 2000 kronor under nationaldagsfirandet i Hagaparken.
ANNONS

Hur känns det?

– Jag blev jättechockerad! Jag fick veta det på min födelsedag för två veckor sedan. Jag trodde faktiskt inte att det skulle gå så bra. Mitt stycke var ju inte så tekniskt svårt.

Vad spelade du?

– Det är ett halvjazzigt stycke, lite jazz och lite klassiskt blandat, som heter ”Nuits Blanches” av Alain Crepin.

Vad spelar du helst för musik?

– Jag gillar snabba stycken. Det är det folk tror är det svåraste för man ska röra fingrarna snabbt, men det svåra tycker jag är att ha en bra ton. Att få en varm och fyllig klang och ett fint vibrato. För även om man spelar svagt så det vara en bred klang, inte så smalt och pipigt.

Hur länge har du spelat?

– Jag har spelat sen förskolan och nu går jag på musikskola. Vi hade en instrumentprovardag på förskolan när jag var typ fem år, och då fick vi prova alla instrument som gick att kära sig av de klassiska. Saxofon var det jag gillade mest! Nu spelar jag 7-8 timmar i veckan.

Vad har du för mål med spelandet?

ANNONS

– Förut tänkte jag inte att man kan bli saxofonist och ha det som yrke, men det vore jättekul att spela i en orkester eller ensemble. Men jag vill också bli skådespelare.

Fotnot. Årets Krausstipendium, 10 000 kronor, delades ut till violinisten Danial Shariati från Upplands-Bro.

Fakta

Solna stads musikstipendier

Solna stad delar sedan 2008 ut två musikstipendier. Musikstipendiet delas ut till sökande från Stockholm län i åldern 8-15 år. Krausstipendiet delas ut till sökande från Stockholm län i åldern 16-21 år.

Årrets jury bestod av:

Kinga Prada Sagvik: flöjtist, kammarmusiker, lärare på Lilla Akademien

Mattias Holmström: repetitör på Norrlandsoperan, pianolärare, Solna kulturskola

Andrej Nikolaev: violinist, Kungliga Operan

Källa: Solna stad