Hallå där Marwin Wallonius

Marwin Wallonius
Marwin Wallonius, trefaldig SM-mästare i minne.
För tredje året i rad kammade Marwin Wallonius hem guldmedaljen i SM i minne.
– Det är en upptränad förmåga, jag går inte runt och memorerar allt och utan jag selekterar.

För fem år sedan drog minneskarriären igång på SM i Göteborg. Idag pluggar Marwin Wallonius till läkare i Uppsala men är fortsatt Gubbängsbo.

Hur känns det att vara svensk mästare i minne för tredje året i rad?

– Lite blandade känslor. Det är första gången som jag inte tränade inför en tävling, så jag hade låga förväntningar när jag gick in. Jag låg tvåa efter första dagen, men sen blev det väldigt jämt fram till slutet.

Vilka grenar är din favorit? 

– Binära tal och siffror (0-9). I grenen binära tal får man 10 ark med bara ettor och nollor, sen får man 30 minuter på sig att memorera deras ordning, sen har man en timma på sig att skriva upp allting i rätt ordning igen.

Har du fotografiskt minne?

– Nej, vi använder tekniker. Jag har ett system att koda om siffror till ord. När jag ser siffrorna 1 till 9 så hör jag ljud som bildar ord, precis så som alfabetet funkar. Den som vinner är den som kan sitt system bäst.

Hur började din karriär i minnestekniker?

– Mellan tvåan och trean i gymnasiet undrade jag om det fanns något sätt att maximera inlärningen, då började jag kolla runt och kom in på minnestekniker. Sen provade jag på i SM i Göteborg för första gången.

Tips på hur man tärnar sitt minne?

– Det vi håller på med är elitsport och det vi gör gynnar inte vanliga människor i vardagen. De flesta har problem med att komma ihåg namn, men där är minnet inte problemet utan uppmärksamheten. Ett bra tips är att vara fokuserad de sekunderna någon säger sitt namn, att vara närvarande och kanske upprepa namnet högt.

Vilka fördelar ger det ditt tränade minne i övrigt?

– Jag orkar koncentrera mig på till exempelvis på föreläsningar och jag är jätteduktig på att memorera listor. Man får någon form av grundlig mental kondition.

Blir du trött i huvudet av att träna, tävla och samtidigt plugga?

– Det är en nybörjargrej, man blir trött i början. Det är precis som konditionsträning för kroppen.

Nästa mål i framöver?

– Det här året hade jag tänkt ta ett sabbatsår, men efter SM har jag blivit motiverad till att vara med i VM i december.