Förra sommaren, under Almedalsveckan, slog Filip Adamo och Jonas Fläckerud upp portarna till en pilotversion av sin hållbara park på Gotland.

Det blev startskottet för en permanent version av Hus 33 i Containerparken i Slakthusområdet som öppnar 2 juli. I ett antal containrar med varierat innehåll är tanken att folk i alla åldrar ska mötas, umgås, äta och dricka – även på vintern.

– Det blir spännande att se hur utbudet i parken kommer att förändras med säsongerna. I slutet av sommaren är det ju skördetid, i vinter blir parken en perfekt plats för julmarknader till exempel, säger Filip Adamo.

Återbruk

Parken är tänkt att vara "ett praktiskt mikrosamhälle". Skräddare står redo att lappa och laga sådant som är trasigt.

– Vi vill visa hur man kan förändra beteenden i praktiken och leva mer hållbart. Hur vi gemensamt kan skapa en bättre framtid, säger Filip Adamo.

Så här såg containerparken ut när den var under uppbyggnad i början på juni.

Så här såg containerparken ut när den var under uppbyggnad i början på juni.

Angie Gray

Bland verksamheterna finns till exempel utvald second hand, en gårdsbutik med närodlat, fritids, ateljé och restaurangen Kretsen. På scenen Containment ska man både kunna bli underhållen och uppträda själv.

– Spoken word, teater, musik och samtal. Man ska kunna komma dit och ta scenen i besittning, säger Filip Adamo.

Det kommer varken att finnas några åldersgränser eller entréavgifter.

– Alla är välkomna, det är viktigt för oss att det inte enbart blir en plats för inbjudna eller för dem som har råd, säger Filip Adamo.

Fokus ligger på aktiviteter dagtid men de olika verksamheterna i parken kommer att ha öppettider mellan 10 och 23.