Under förra hösten stängdes kajplatsen i Djursholm av.

Detta på grund av att virket börjat ruttna efter det legat på plats i bara fem år. Virket som användes hade marknadsförts som miljövänligt och hållbart. Men det fungerade inte så bra på den här platsen, menar David Johannesson, va- och avfallschef på kommunen.

– Det var fel material vi använde helt enkelt, säger han.

I våras lades kajen om på nytt och kunde öppna igen.

För närvarande pågår en insats för att byta ut även några av dessa plankor.

– Det är ett antal plankor som har kvistar i sig. Renoveringen har annars gått enligt plan.

Totalt har renoveringen kostat 2,7 miljoner kronor.

– Det är ingen entreprenör som har gjort fel. Vi kommunen valde det här material och bad entreprenören bygge med det. I efterhand visade det sig att det inte höll måttet, säger David Johannesson.

Virket har kritiserats

Byggvirket ”Organo wood” marknadsförs som ett miljövänligt alternativ till tryckimpregnerat trä. Det har dock mötts av kritik, bland annat i tidningen Byggindustrin 2023 där Västerås stad mött samma resultat som Danderyds kommun.

Tidningen rapporterar dock att Malmö stads användning av materialet har fungerat felfritt med hjälp av efterbehandling. Företaget bakom virket har bemött kritiken med att rötan uppstått i några få dåliga partier och handhavandefel av materialet.

Byter till tryckimpregnerat

I kommunens nya renovering har annat virke använts.

– Vi har nu i stället valt traditionellt välbeprövat tryckimpregnerat virke.

Om ett par veckor väntas kajen vara helt klart.

Är kajen avstängd?

– Vissa bitar kommer stängas av under tiden vi gör arbetet. Man kommer kunna gå dit och äta glass.

Tidigare i våras kritiserades den nya renoveringen av lokalbor, bland annat för att det inte skulle vara fackmannamässigt utfört.

David Johannesson och tekniska nämndens ordförande, Robert Nibelius (M), meddelar att en extern besiktning av arbetet har gjorts.

– För 30 år sedan kanske man gjort på ett annat sätt. Men vi är nöjda, det är gjort enligt alla konstens regler, säger Robert Nibelius (M).