”Hallbristen är katastrofal”

I Konradsberg vill Sisab bygga två fullstora idrottshallar ovanpå varandra i suterräng.
I Konradsberg vill Sisab bygga två fullstora idrottshallar ovanpå varandra i suterräng.
KFUM Central basket är en av klubbarna som får kämpa för halltider.
KFUM Central basket är en av klubbarna som får kämpa för halltider.
Hallbristen i Stockholm blir allt mer akut. Bara en av nio hallar och planer som kommunen bygger de närmaste två åren hamnar i innerstan.

– Läget är katastrofalt, säger KFUM Central baskets sportchef Victor Sundquist.

I Kristineberg och Konradsberg skissas dock på nya hallar.

Kungsholmen

I Stockholm får drygt 47 000 invånare samsas om varje fullstor idrottshall. Huvudstaden ligger därmed långt efter övriga svenska storstäder. Tillgången på idrottshallar är tre gånger sämre än i Malmö och fyra gånger sämre än i Göteborg.

Samtidigt ökar antalet barn och unga mellan 7 och 20 år i Stockholm. I innerstan handlar det om 8000 fler – 2000 i varje stadsdel – fram till 2022.

– Det skulle naturligtvis behövas fler idrottshallar, säger Hans Eriksson, idrottsplanerare på idrottsförvaltningen.

Politikerna i Stockholms stad håller med och har skjutit till 1 miljard kronor att använda till nya idrottshallar och anläggningar fram till 2018.

En fullstor idrottshall med plats för sporter som handboll, innebandy och basket och fäktning vid Hjorthagens IP är det enda planerade nybygget i innerstan de kommande två åren.

Men längre fram har kommunen planer på en dubbelhall på Kristinebergshöjden. Detaljplanerna är dock inte klara och bygget kan komma igång tidigast senhösten 2019.

Hallen ska rymma två fullstora idrottshallar, läktare med plats för 150-250 åskådare och ha utrymmen för gräsklippare och andra maskiner som vaktmästarna behöver för att driva idrottsplatserna i området.

– Vi vill också ha ett mindre flexibelt utrymme som kan vara flexibelt beroende på vilken sport som ska utövas. Det skulle kunna vara dans, yoga eller kanske någon kampsport, säger Hans Eriksson.

Samtidigt skissar kommunens skolfastighetsbolag, Sisab, på en dubbelhall i Konradsberg. Sisab köpte 2014 Campus Konradsberg av Lärarhögskolan och har som mål att 3000 elever ska gå i skola i området så småningom. Även här handlar det om två fullstora idrottshallar. Dessutom vill man ha utrymmen för två, tre lärosalar.

– Om allt går som det ska kan vi sätta spaden i marken 2019 och ha hallarna färdiga 2021 och 2022. Det är ju stor hallbrist i hela stan och utanför skoltid kommer hallen att vara tillgänglig för idrottsföreningar att hyra in sig, säger Thomas Bergsell, kommunikatör vid Sisab.

Fakta

En hall och en plan saknas

Kungsholmen

Behov till 2022:

1 idrottshall

Ytterligare behov till 2022–2030:

1 konstgräsplan

Vasastan och Norrmalm

Behov till 2022:

3 idrottshallar

2 konstgräsplaner

1 simhall

Ytterligare behov till 2022–2030:

1 konstgräsplan

1 idrottshall

Källa: Källa: Stockholms stad