ANNONS

Hällde bensin i t-banan – får fyra års fängelse

Hade den 41-årige mannen lyckats hade risken för flera människors liv varit stor.
Hade den 41-årige mannen lyckats hade risken för flera människors liv varit stor.
Den 41-årige man som stod åtalad för grov mordbrand efter ha hällt ut bensin i tunnelbanan vid Fridhemsplan döms till fyra års fängelse. Hade han inte stoppats hade risken för flera människors liv varit stor, skriver Stockholms tingsrätt i domen.
ANNONS

På måndagen meddelade Stockholms tingsrätt att den 41-årige man som stod åtalad för försök till grov mordbrand döms till fyra års fängelse. Enligt honom tog han tunnelbanan från Fridhemsplan till Sankt Eriksplan för att äta. Han skulle därefter åka till Liljeholmen för att laga sin moped.

Det var därför han hade en halvliters petflaska med bensin. Han förklarar att flaskan var inlindad i tidningspapper eftersom kapsylen var borta. Någon ryckte tidningen ur hans hand och då kom det några droppar bensin i tunnelbanan. Han hade inte någon tändare på sig, hävdar han till rätten.

Tunnelbanevagnen var full av passagerare vid tidpunkten för mannens planerade dåd. Foto: Polisens förundersökning.

Bevisningen mot mannen

Men övervakningskamerorna, de andra passagerarna och den efterföljande brottsplatsanalysen av tåget berättar något annat. Där framgår bilden av att 41-åringen medvetet hällt ut bensin på flera platser i vagnen.

Fläckarna påträffades med ett avstånd på åtta meters mellanrum. Vittnen bekräftar bilden av att han rört sig inne i tunnelbanevagnen och avsiktligen hällt ut vätskan.

ANNONS

Vittne räddade situationen

Det stämmer att en annan person ryckte tidningen ur 41-åringens hand. Men enligt vittnet berodde det på att han såg hur 41-åringen höll på att ”fippla” med en tändare och att han trodde att 41-åringen skulle tända på.

”Jag ska fan elda upp tåget”

41-åringens ord innan han blev stoppad.

41-åringen ska också ha sagt att ”jag ska fan elda upp tåget”. Stockholm tingsrätt anser därför det som styrkt att mannen hällt ut brännbar vätska och stod i begrepp att tända på.

Bilden visar hur mannen rör sig genom tågvagnen. Foto: Polisens förundersökning.

Stor risk för människors liv

Han döms för försök till grov mordbrand eftersom den gärning han planerade att utföra skulle innebära fara för flera människor.

Tingsrätten skriver att det fanns flera resenärer på tåget vid tidpunkten och om brand skulle starta här så är risken för människors liv överhängande med tanke på de begränsade möjligheterna att utrymme en tunnelbanevagn som inte står vid en station.

Mannen döms till fyra års fängelse samt till att betala skadestånd till MTR Tunnelbanan på 28 130 kronor.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.