Min lokala hjälte

Hallen tändes på via brevinkastet

Här i flerbostadshuset i Vällingby levde invånarna i skräck i över en vecka.
Här i flerbostadshuset i Vällingby levde invånarna i skräck i över en vecka.
Tre anlagda bränder på åtta dagar.

En mordbrännare höll flerbostadshuset i Vällingby i skräck i över en vecka. En man som bor ­ i huset är nu häktad misstänkt för bränderna.

Inom loppet av åtta dagar anlades tre bränder i flerbostadshuset i Vällingby. Den 15 februari började det brinna i en hög med byggavfall i källaren. Tre personer med rökskador omhändertogs av sjukvårdspersonal, varav två fick föras till sjukhus.

Den 22 februari slog mordbrännaren till igen.

– Någon petade in ett brinnande föremål genom brevinkastet på en lägenhet, säger Mats Eriksson på Västerortspolisen.

Den 23 februari började det brinna i ytterligare en lägenhet och dagen därpå greps en man som bor i huset av polisen. Mannen är nu häktad och misstänkt på sannolika skäl – den starkare misstankegraden – för fyra fall av mordbrand. Det fjärde fallet handlar om en anlagd brand i samma hus i juli 2010.

– Han har gjort vissa medgivanden. Utredningsläget är bra, säger Mats Eriksson.

Tiden från branden den 15 februari fram till gripandet av den misstänkte mannen var en hård prövning för de boende i huset.

– Det var svårt att sova på nätterna. Man vaknar av det allra minsta. Men nu kanske man vågar gå och lägga sig igen, säger en av de boende till Lokaltidningen Mitt.

Flera grannar berättar att de tejpade igen sina brevinkast varje kväll av rädsla för att mordbrännaren skulle slå till.

– Jag har köpt en brandsläckare som jag har stående i hallen, säger en kvinna.

Bostadsrättsföreningens ord­förande Carl Thunberg berättar att de har förstärkt brandskyddet i huset.

– Man kan aldrig vara nog försiktig.

Det är oklart hur stora materiella skador bränderna har medfört. Efter branden i källaren fick det utrymmet totalsaneras. Förutom problem med sot och rök orsakade den branden skador på elledningar.

Det är också oklart varför bränderna anlades. På grund av pågående förundersökning är polisen ännu förtegen om ett eventuellt motiv.

Jerzy Sarnecki, kriminolog på Stockholms universitet, är inte insatt i Vällingbyfallet men säger att det generellt sett finns tre typer av gärningsmän bakom anlagda bränder.

När det handlar om bränder i papperskorgar och liknande ställen är det ofta ungdomar utan allvarligare uppsåt än skadegörelse som ligger bakom. Den andra gruppen kännetecknas av att de har ett rationellt motiv – att utkräva hämnd, ägna sig åt försäkringsbedrägeri eller att dölja andra brott genom att elda upp bevisen.

Slutligen nämnder han pyromanerna som har en sjuklig böjelse att anlägga bränder.

– Det är i princip en medicinsk diagnos. De får en väldigt kraftig tillfredsställelse som nästan kan liknas vid en sexuell upplevelse, säger Jerzy Sarnecki.

Lokaltidningen Mitt i har sökt mannens advokat som dock befinner sig utomlands och därför inte har gått att nå.

Fakta

Hårt straff väntar

Med mordbrand menas en anlagd brand som innebär fara för annans liv eller hälsa, eller för omfattande förstörelse av egendom. Det krävs inte något uppsåt att döda för rubriceringen.

För brott av normalgraden är straffet fängelse i lägst två och högst åtta år. Om brottet är grovt mellan sex och 18 års fängelse.

Vid bedömningen om brottet är grovt beaktas om branden anlagts i ett tättbebyggt samhälle där den lätt kunnat sprida sig.