Toya håller gratis skidkurser för barn

Toya Westberg startade SK United
– Jag hoppas att barnen har roligt och lär sig uppskatta skidor och vinter, säger Toya.
Toya Westberg startade SK United
Toya Westberg lär barn åka skidor i Hammarbybacken.
Slalomtränaren Toya Westberg vill att fler barn ska upptäcka glädjen med skidåkning. Även de som inte har pengar eller föräldrar som åker.
Sedan tre år tillbaka håller hon och föreningen SK United gratis skidkurser för barn och unga i Hammarbybacken.

Varför började ni med kurserna?

  Vi såg hur dyrt det hade blivit med skidåkning. När vi växte upp åkte alla, men nu var det inte längre en sport för alla. Det är väldigt konstigt när man har den här långa mörka kalla säsongen som vi har i Sverige. Vi vill få barn och ungdomar att uppskatta vintern och komma ut och röra på sig oavsett ekonomiska förutsättningar.

Vad tror du er insats har för betydelse för dem som aldrig har åkt förr?

– Jag hoppas att de får en livslång kärlek till skidor och vinter. Och att de har roligt med andra. Det har också kommit endel ensamma barn som har svårt att få kompisar men här är det en avslappnad stämning och alla åker tillsammans. Den yngsta är 6 år och den äldsta är 46. En annan stor grupp är barn från 10 år och uppåt som själva vill lära sig åka skidor, för det är väldigt svårt att dyka upp som nybörjare i en grupp när man blivit 10 år eller äldre.

Hur går en kurs till?

– Om ingen har åkt skidor försöker vi få ihop alla våra tränare och lär barnen hur skidan fungerar. Sedan släpper vi iväg dem i barnbacken och ger dem mer och mer tips ju längre de kommer. Skidor får de låna.

Vilka får komma?

– Vi har åkt runt på skolor och fritidsgårdar i söderort och berättat om kurserna för  barn och ungdomar. Sedan dyker det upp stora grupper från skolor, fritidshem och flyktingboenden. Man kan även anmäla sig själv. Då mejlar man till vintergration@gmail.com

Huvudpartners