Så håller du hösten borta

Benjamin Solomon och kompisarna Marcus Sundin och Ebbe Klinth hoppas på napp i Trekanten.
Benjamin Solomon och kompisarna Marcus Sundin och Ebbe Klinth hoppas på napp i Trekanten.
Semestern är slut och september är snart här. Men deppa inte – det finns många sätt att förlänga sommarkänslan i söderorts natur.
Här får du tips om allt från fiske till minigolf och bastubad.

Det är eftermiddag vid sjön Trekanten i Liljeholmen. På bryggan har fyra unga entusiaster samlats.
– Vi är här så ofta det går, säger Benjamin Solomon, 14, och får medhåll av kompisarna Marcus Sundin och Ebbe Klinth.
Spänningen, att komma ut i naturen – det är vad som lockar dem till fisket. Sen är det ju ett bra sätt att komma loss från datorn.
– Vi tävlar också. Vi var med i SM i sportfiske nyligen. Jag kom fyra i klassen äldre herrjunior, berättar Marcus Sundin.


Fiske är ett sätt att hålla kvar sommarfeelingen när vattnet inte är lika badvänligt längre. Dessutom är det spännande och avstressande på samma gång. Under Trekantens vattenyta gömmer sig flera olika fiskearter: vad sägs om öring, ruda, karp, gädda och abborre? Tänk bara på att fiskekort krävs.
– Ah, jag hade på en abborre på omkring ett kilo, men den slapp, säger Marcus Sundin.
Benjamin Solomon bjuder dock på en bild på en rejäl gädda uppdragen vid ett annat fisketillfälle i Trekanten.

En annan somrig aktivitet, med lagom tävlingsdos, är minigolf.
Många minigolfbanor stänger i slutet av augusti, men Björn Petersson och hans fru Bihildis håller sin nyrenoverade anläggning öppen september ut, på helgerna.
– Att spela minigolf är ett jättebra sätt att hålla kvar sommarkänslan, tycker Björn Petersson.
Så ligger också Bredängs minigolf ovanligt naturskönt, i kanten av Sätra naturreservat och bara några hundra meter från Mälarhöjdsbadet.

Att spela minigolf ger sommarkänsla, tycker Yvonne Arvidsson som tagit dottern Jennifer och hennes kompis Wille Werner till Bredängs minigolf. Familjen spelar en gång varje sommar, oftast i Bredäng.

Att spela minigolf ger sommarkänsla, tycker Yvonne Arvidsson som tagit dottern Jennifer och hennes kompis Wille Werner till Bredängs minigolf. Familjen spelar en gång varje sommar, oftast i Bredäng.

Fakta

10 tips: Så förlänger du sommaren

Skördemarknad. I Vinterviken kan du handla allt från sylt, saft, grönsaker och bröd till hudvårdsprodukter från lokala producenter. Söndagar 3/9, 10/9. Tid: 11-16

Fiska. I sjön Trekanten kan du, om du har tur, fånga både öring, ruda, karp, abborre och gädda.

Njut av utsikten. Promenera upp till Vårbergstoppen. Titta på utsikten, som är en av Stockholms vackraste. Förhöj upplevelsen med en god matsäck.

Fika. Besök konditori Lyrans lummiga uteservering, i Bredäng. Passa också på att gå upp i den gamla trävillans torn. Däruppifrån har man fin utsikt över Mälaren.

Spela minigolf. Spela på Stockholm bangolf på Personnevägen (Hägerstensåsen) som har öppet till den 15 september, klockan 14-20 alla dagar. Golfbaren i Aspudden har septemberöppet på helgerna och vid bokningar. Bredängs minigolf håller öppet på helgerna september ut.

Bada. Ta ett dopp vid Sätrastrandsbadet eller Mälarhöjdsbadet, om september bjuder på värme. Ta med strandrackets, bollar eller något annat att spela med. Packa också en god picknick. Grillar finns vid båda baden.

Träna ute. I Hägersten-Liljeholmen hittar du utegym i Sannadalsparken, Gröndal, på Elsa Borgs gata 31, Fruängen, Mellanbersgparken i Hägerstensåsen, Liljeholmsgränd vid Trekanten och Vinterviken. I Älvsjö finns ett utegym vid Älvsjöskogens motionsspår.

Åk till ett naturreservat. Packa picknickkorgen och ge dig ut i Älvsjöskogen – Stockholms nyaste naturreservat. Här kan du vandra i varierad terräng, i sänkor med lövskog och på hällmark med tallskog. Vill du andas ut från vardagsstressen? Besök de tysta platser som inventerats i skogen. Guide och karta finns på stadens webbplats: stockholm.se.

Promenera. den som gillar långa promenader kan gå runt Långsjön eller starta vid Liljeholmen, gå längs Trekanten och genom Vinterviken och sedan följa Mälarens strand genom Örnsberg, Axelsberg, Mälarhöjden, Bredäng, Sätra och Skärholmen. I Mälarhöjden får man upp vid Pettersbergsvägen ett slag, annars går man i naturen hela tiden.

Hetta och svalka. Hellasgården lockar många som vill bada även när det blivit kyligt ut. Värm dig i bastun och avsluta med ett dopp i sjön.