Hallick höll 16-årig flicka som gisslan

Tonårsflickorna skulle sälja sex men stack med pengarna. Då tvingade deras hallick ut en av dem i skogen och höll kvar henne.

Nu döms två män för människorov och koppleri.

Hallicken, en 20-åring från Fittja, döms för människorov, koppleri och försök till utpressning till fängelse i 1,5 år. Hans medhjälpare, en 19-åring från Hallunda, döms till skyddstillsyn och samhällstjänst för människorov och försök till ­utpressning.

– Jag håller med tingsrätten i stora drag. Rätten tar hänsyn till att 19-åringen är så ung och inte har begått allvarliga brott tidigare, det har 20-åringen gjort, säger åklagare Stefan Creutz.

Det var i början av mars i år som de två flickorna, 16 och 17 år gamla, sålde sex till kunder i Botkyrka och Huddinge. 20-åringen förmedlade kontakten till kunderna.

En kund ville plötsligt att flickorna skulle stanna mycket längre än vad de kommit överens om. Men i stället drog flickorna därifrån därifrån.

Pengarna de fått av hallicken, 500 kronor var, behöll de.

På kvällen träffades flickorna och männen igen. Med örfilar och hot om ännu mer stryk förde männen ut 16-åringen i ett skogsparti i Hallunda. Hon grät och skrek men de höll henne i varsin arm.

I skogen tog de två männen flickans mobiltelefon, höll henne som gisslan och hotade att döda henne och gräva ner henne i skogen.

Under tiden ringde de och hotade 17-åringen för att få henne att hämta pengarna.

I stället larmade 17-åringen polisen och då flydde männen. En stund senare greps de av polis.

20-åringen och 19-åringen döms också att betala 21 000 kronor i skadestånd till 16-åringen och 6 000 kronor till 17-åringen.

– Min klient är nöjd med domen, men hon är fortfarande rädd för männen, säger 16-åringens advokat Hans Bredberg.

De båda männen har hela tiden nekat till människorov och försök till utpressning. 20-åringen har accepterat tingsrättens dom men 19-åringen har inte bestämt sig än.

– Han anser, och jag med, att han har goda skäl att fortsätta förneka brott, säger hans försvarare Bo Klasén.

Fakta

Ännu en dom

Den man som de båda flickorna från början skulle ha sålt sex till, en 34-åring från Tumba, har dömts till dagsböter för att ha försökt köpa sex av barn.

Mannen nekar och hävdar att han trodde det var massage han köpte, men det tror inte rätten alls på. Han borde ha förstått att flickorna var minderåriga, menar rätten.