ANNONS

Hallonbergen centrum kan snart säljas

Snart till salu?
Snart till salu?
Hallonbergen centrum liksom Rissne och Ör centrum kan säljas ut. Syftet är att skapa tre nya, attraktiva stadsdelscentrum. Den föreslagna affären är värd två miljarder kronor.
ANNONS

Hallonbergen centrum byggs just nu om för 68 miljoner kronor. Renoveringen ska vara klar 2017. Men nu pekas byggnaden ut som säljobjekt, tillsammans med Rissne och Ör centrum som också tillhör det kommunala bolaget Förvaltaren.

– Det finns inga starka argument för att kommunen ska äga kommersiella fastigheter. På det här sättet kan Förvaltaren fokusera på kärnuppdraget, det vill säga bostadsmarknaden. Förvaltaren har investerat i Hallonbergen centrum, men det har inte blivit det intressanta centrum som vi hoppades på. Jag tror det finns kunskap på marknaden som kan öka attraktiviteten och få till spännande etableringar, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael T Eriksson (M).

Han vill dock att staden delvis ska kunna påverka verksamheten som en garant för att till exempel bibliotek och Kulturcentrum bevaras.

Förutom centrumbyggnaden föreslås försäljning av mark runtomkring, i Hallonbergen såväl som i Rissne.

– När det gäller Rissne blir det nog mer fokus på bostäder, och kanske en ny högre centrumbyggnad. Rissne är fortfarande lite otryggt, där tror jag det finns aktörer som kan komma in med nya bra idéer, säger Mikael T Eriksson.

Hur det blir med befintliga hyresgäster om centrumen säljs är oklart.

– Det blir en del av utvecklingsarbetet som nya ägare får svara på. Men besittningsskydd finns ju ofta, och det är också möjligt att köpa ut eller erbjuda andra lokaler, säger Mikael T Eriksson.

Wallenstams utveckling av Tuletorget nämns som förebild.

– Wallenstam började med att bygga bostäder och lockade sedan dit attraktiva företag, samtligt som flera gamla hyresgäster också finns kvar.

ANNONS

Ör och Ekbacken ingår också i säljförslaget, som stöds av det politiska styret. Affären är värd totalt två miljarder kronor, pengar som Eriksson anser behövs för investeringar i skolor, vägar och järnvägsnedgrävning.

Oppositionsrådet Peter Schilling (S) är skeptisk.

– Alla håller nog med om att Hallonbergen centrum måste börja leva igen. Men att en försäljning skulle lösa problemen tror jag är felaktigt. Även i Rissne, som kommer att bli så annorlunda med nya spårvagnen, måste man se över om det verkligen är läge att sälja, säger han.

Han ser flera risker.

– Risken är att man får en ägare som bara är där för att tjäna pengar. Det kan bli höga hyror och att andra verksamheter, som bibliotek, kommer i andra hand, säger Peter Schilling.

Förslaget ska nu diskuteras av de politiska partierna, målet är ett beslut senare i år.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.