Hallonbergen – när fler är med och bestämmer

Stadsplanen omarbetades med hjälp av konstnären Kerstin Bergendal och invånarna i Hallonbergen.
Stadsplanen omarbetades med hjälp av konstnären Kerstin Bergendal och invånarna i Hallonbergen.
I fredags avslutades konstprojektet Park Lek Parlament där invånarna i Hallonbergen har fått vara med och planera sin stadsdel.

Fler bostäder i Hallonbergen och färre i Ör är ett av förslagen.

På ett avlångt bord i Hallonbergen centrum står Kerstin Bergendals utställning – en modell av Hallonbergen och Ör.

– Inspirationsbilderna visar vilka områden medborgarna tycker att det bör göras något åt, säger hon.

I tre år har konsnären Kerstin Bergendal på politikernas uppdrag arbetat fram en ny version av kommunens stadsplan i sam­arbete med Hallonbergens invånare.

– Det var modigt av politikerna att ge mig uppdraget, säger hon.

En betydande förändring i den nya versionen jämfört med kommunens planer är att en ny stadsdel som planerats ligga vid Golfängarna har flyttats mot Hallonbergen. Men vägen dit har varit lång och konfliktfylld, enligt Kerstin Bergendal.

– Alla har fått säga sitt, men vi har inte kunnat göra alla helt nöjda.

Sedan länge har Hallonbergen och Ör haft byggplaner på bostäder för flera tusen nya invånare. Men kommunens visioner gick inte hem hos invånarna.

Lösningen blev konstnären Kerstin Bergendal och hennes projekt Park Lek Parlament, som skulle genomföra en helt annan stadsplaneprocess.

– Jag gjorde så att jag tog stadsplanen för Hallonbergen och Ör och stoppade ner den i ryggsäcken.

– Sedan intervjuade jag 107 personer som bodde eller jobbade i Hallonbergen med videokamera för att höra vad de ville med stadsdelen. Det blev 42 klipp, som jag lade ut på youtube.

Videointervjuerna skapade engagemang och ungefär 300 personer dök upp på ett möte hösten 2011, som blev en del av kommunens samråd.

När konstprojektet fortsatte vara en succé bestämde kommunen i vintras att riva den gamla stadsplanen och omarbeta en ny med konstprojektet som underlag.

– Det här var ett annorlunda sätt att få invånarna att delta i ett samråd, men det funkade, säger Jonas Nygren, kommunstyrelse ordförande i Sundbyberg.

– Vi fick en dialog och en delaktighet.

För Kerstin Bergendal är uppdraget slut. Nu är det upp till politikerna och medborgarna att arbeta vidare med stadsplanen och ta fram en detaljplan. Än vet ingen säkert hur slutresultatet blir.

– Jag kom hit för nio dagar, men blev kvar i tre år. Nu får byggherrarna tar över, säger Kerstin Bergendal.