Hallonbergen står i blom

”Spenaten är på gång”. Babak Djampour kollar till odlingen utanför huset.
”Spenaten är på gång”. Babak Djampour kollar till odlingen utanför huset.
Nina Aidas och Mehdi Nodehi vid odlingslådorna på Rissneleden.
Nina Aidas och Mehdi Nodehi vid odlingslådorna på Rissneleden.
Gerillaodlingar poppar upp i rabatter och odlingslådor byggs. Intresset för att odla grönsaker och kryddor blomstrar i Hallonbergen.

– Det finns så mycket matkultur här. Många vill odla mat från sina hemländer, säger Nina Aidas som bor i området.

Zucchini, tomat, spenat, gurka och lök. Babak Djampour, Nina Aidas och Mehdi Nodehi vattnar sina grödor i rabatterna på Lötsjövägen och spejar samtidigt efter fler platser att sätta frön och plantor på.

Deras nystartade grupp ska få fler att odla växter som alla i Hallonbergen kan äta av. I dag växer mest buskar och ogräs mellan höghusen, i jord som skulle kunna användas för bär och fruktträd.

– Vi måste börja odla mer mat i städerna. Det är inte hållbart att köpa mat som transporteras långt och förstör miljön. Dessutom är det ju praktiskt att ha grönsaker och kryddor nära sitt hem, säger Nina Aidas, och fortsätter:

– Det är långt att åka till koloniområdet i Kista och 20 års kötid för en odlingslott i Duvbo. Men på det här sättet kan ju alla odla.

Intresset för odling har exploderat, konstaterar Mehdi Nodehi som både har en kolonilott och odlar sockerärtor under sängen.

– Allt fler ser kopplingen mellan närodlat, miljö och hälsa. Varför äta banan som fraktats över hela jorden när man kan äta svenska äpplen? Att köpa mynta och sylt på Konsum är också onödigt, det är så lätt att odla. Vi skulle kunna göra vår egen Hallonbergssylt!

Visionen är hela kretslopp runt husen i Hallonbergen med växthus på gårdarna, takträdgårdar och kompostering som alla kan använda. Ekologiskt – och socialt.

– Folk har sina jobb och sitter hemma framför datorn på kvällen. På det här sättet kommer man nära varandra. Nu morsar grannarna på en, säger Mehdi.

Ett stenkast från Lötsjövägen håller bostadsbolaget Förvaltaren på att färdigställa 40 odlingslådor. Det blir invigning i veckan.

Intresserade har kunnat ställa sig i kö och lådorna har sedan lottats ut, hyran är 100 kronor per år.

– Intresset har varit oväntat stort, berättar Anders Sundqvist på Förvaltaren.

Lådorna på Rissneleden är ett pilotprojekt, men tanken är att de ska byggas på flera håll. Och Nina, Babak och Mehdi märker hur intresset för egenodlat växer.

– Det finns så mycket matkultur här. Man går runt och känner en massa olika dofter. Många vill odla mat från sina hemländer. Det är väldigt kul att byta fröer och recept med varandra, säger Nina Aidas.

Hon tror att odlingarna kan höja stadsdelens status.

– Hallonbergen har störst omflyttning i hela Sundbyberg. Många flyttar efter ett par år, för att det inte är ”fint” att bo här. Men odlar man får man ju ett skäl att stanna, man rotar sig bokstavligen.