ANNONS

Hallonbergen största s-fästet

Ulf Essén i Hallonbergen röstade på Socialdemokraterna, det gjorde 55 procent av hans grannar också. Det gör stadsdelen till partiets starkaste fäste.
Ulf Essén i Hallonbergen röstade på Socialdemokraterna, det gjorde 55 procent av hans grannar också. Det gör stadsdelen till partiets starkaste fäste.
Hallonbergen är rött och Duvbo blått, så långt inget nytt under solen.

Det är istället invånarna i centrala Sundbyberg som har ritat om den politiska kartan.
ANNONS

I Socialdemokraternas starkaste fäste Hallonbergen pausar Ulf Essén på en bänk. Han röstade, liksom 55 procent av väljarna i Hallonbergen, på Socialdemokraterna i årets kommunalval.

– Jag har alltid röstat vänster. Jag gillar inte egoism, säger han.

Han är pensionerad busschaufför och betalar 6 000 kronor i månadshyra.

– Jag är orolig för att man ska renovera för mycket och höja hyrorna. Man vill gärna ha råd med mat utöver hyran. Det behöver byggas fler hyresrätter, inte bostadsrätter, säger han.

Moderaternas trognaste väljare bor i Duvbo. Trots att partiet tappade sju procentenheter i årets val gick de till och med framåt i vissa delar av stadsdelen.

Att Socialdemokraterna vann striden om att bli största parti före Moderaterna beror främst på att väljarna i de centrala delarna av Sundbyberg har ändrat sig sedan förra valet. I synnerhet de som bor på gatorna runt Tornparken och kyrkan. Här backade Moderaterna mest – från 38,5 procent till 24,2 procent.

Väljarna i centrum övergav överlag Moderaterna för Socialdemokraterna, men även för Vänsterpartiet.

Men procentuellt sett var det Sverigedemokraterna som ökade mest i årets kommunalval. Partiet gick från 3,3 procent och två mandat i fullmäktige vid valet 2010 – till 7,1 och fyra mandat i år.

Ör är SD:s i särklass starkaste stadsdel. 11,1 procent av väljarna lade här sin röst på partiet. Örbon Andreas Karlsson blir förvånad.

ANNONS

– Ör är inget främlingsfientligt område, tvärtom. Alla bor ju här, säger han.

Inger, som också bor i området, säger att hon själv inte röstade på SD, men att hon kan se orsaker till att partiet fick starkt stöd i Ör.

– Det bor många äldre här som kämpat hela livet och har låga pensioner. SD har gått ut med att de satsar på pensionärerna, så jag förstår att man röstar på dem. Sedan tror jag att många röstade på dem som en protest mot makthavarna.

Jag har alltid röstat vänster. Jag gillar inte egoism.Ulf Essen, s-väljare i hallonbergen

Fakta

Här är partiernas starkaste valkretsar

Källa: Valmyndigheten

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.