Halloumipengar går till teater för utsatta

Helena Karlsson
Stipendiaten Helena Karlsson.
En grekisk matguru delar varje år ut ett stipendium till entreprenörer. I år får Tyresöbon Helena Karlsson stipendiet. Pengarna kommer gå till gratisplatser på hennes nya teaterverksamhet.

Helena Karlsson har arbetat som teaterlärare under många år, både i Tyresö och på Calle Flygare teaterskola i Stockholm.

Men nu har hon ett nytt projekt på gång i Tyresö. Hon ska starta teaterverksamhet för utsatta barn och unga. Och hon har fått ekonomisk hjälp från oväntat håll.

–Det är en dröm för mig, för jag vet hur många ungdomar som behöver få chansen att möta teater och teatervärlden. Här kan de få ett ”eget rum” där de får vara sig själva. Det känns som att jag fått en gyllene nyckel som kan låsa upp ungas teaterdrömmar, med hjälp av de här stipendiet, säger Helena Karlsson.

Blir gratisplatser

Stipendiet är instiftat av matproducenten Fontanas grundare, Frixos Papadopoulos. Varje år delar han ut 45 000 kronor för att främja entreprenörsskap.

Pengarna som Helena Karlsson får kommer att gå till gratisplatser på hennes teaterverksamhet. Där kommer hon att bedriva kurser i teater – allt från start till slutgiltig produktion.

Gratisplatserna gör det möjligt för unga som kanske inte har råd eller möjlighet att gå teaterskola att delta.

Teater ska inte vara en kultur- eller klassfråga. Det känns som ett viktigt uppdrag som jag kommer att använda pengarna till.

Drar igång nästa år

Ännu är inte allt klart med teaterverksamheten. Det finns en del detaljer kvar att reda ut. Men någon gång under nästa år ska den dra igång.

Även om Fontana för många mest är kända för en viss typ av grillad ost, så tycker Helena Karlsson inte att det är ett speciellt oväntat håll att få sponsring från.

– Om man bara känner till Fontanas grundare som personen som tog Halloumin till Sverige så kanske det låter lite konstigt. Men känner man till hans resa från utanförskap till framgång så är det inte det, säger Helena Karlsson och lägger till:

– Det är så fint att han kan dela med sig av sin framgång och att fler får chans att jobba för bra saker i samhället.