ANNONS

Ny hållplats kan lösa busskrisen i Fagersjö

”Busstrafiken funkar inte bra. Något borde göras”, menar familjen Strandgren/Larsson.
”Busstrafiken funkar inte bra. Något borde göras”, menar familjen Strandgren/Larsson.
Fagersjö blev åter utan busstrafik under förra veckans kraftiga snöande.
”Något måste göras”, säger flera av de Fagersjöbor Mitt i pratar med.
Och det kan hända att de blir bönhörda.
ANNONS

– Åh vad vi är glada att du kommer!

En skara luttrade Fagersjöbor kliver på buss 165 dagen efter årets värsta snöfall. Dagen innan ställdes busstrafiken till Fagersjö in från lunchtid till midnatt. Det var fjärde gången i år.

– Det är backarna som är problemet, förklarar busschauffören Marie Wagenius. Jag har själv varit med om att glida i backen på Havsörnsvägen hela vägen ner till Magelungsvägen.

Marie Wagenius, busschaufför Keolis

Marie Wagenius kör buss 165 genom backiga Fagersjö.

När problemen uppstår – vid halka eller dålig plogning – kör bussarna raka spåret på Magelungsvägen och hoppar helt enkelt över svängen in i Fagersjö.

– Det funkar inte bra. Man undrar hur det kan fungera i norra Sverige när det ska vara så svårt här, säger Fagersjöbon Helen Strandgren, som också tycker att SL borde bli bättre på att uppdatera sin app när bussarna ställs in.

Släppte av passagerarna vid vägdike

Tvåbarnsmamman Sara Nasenius var en av de som hamnade i trubbel förra onsdagen. När hon tog 165:an från Farsta fick hon ingen information om att bussen inte skulle åka in i Fagersjö.

– Bussen stannade plötsligt mitt på Magelungsvägen och släppte av oss i ett dike med snö upp till knäna. Jag fick hjälpa en gammal dam att ta sig över en fyrafilig bilväg i halkan, säger hon upprört.

ANNONS

Bussoperatören Keolis fördömer agerandet.

– Det är absolut inget vi förespråkar. Resenärer ska bara släppas av vid ordinarie hållplats. Här har väl chauffören tagit ett eget initiativ och försökt vara snäll.

Långt att gå när trafiken ställs in

Närmaste ordinarie hållplatser på Magelungsvägen är annars vid Farstaängsvägen respektive Snösätra. Det är en bra bit att gå för den som ska till Fagersjö.

– Något måste göras. För mej är det inget problem att gå den vägen men för barn, gravida eller gamla som har svårt att gå är det jättelångt, säger Anders Abramson som bor på Ejdervägen.

Buss Fagersjö.

Hållplatserna på backiga Havsörnsvägen är ett orosmoment när det är halt – ännu mer i uppförsbacke.

Han ser flera tänkbara lösningar på problemet:

– De borde fixa en akuthållplats nere på Magelungsvägen eller på Lidl:s parkering. Och så borde de köra med kortare bussar vid dåligt väder för att klara backarna.

Utredning pågår

Kanske kan önskemålet om en ny hållplats bli uppfyllt. Landstingets trafikförvaltning bekräftar att en utredning har påbörjats. Även trafikkontoret i Stockholms stad, som är väghållare, är involverat.

– Under en medborgardialog nyligen i Fagersjö var det många som tog upp att inställda bussar är ett stort problem. Det var en nyhet för mig. Nu tittar vi på hur man kan lösa det, säger Anton Anander, trafikplanerare på trafikkontoret.

Han säger att en ny hållplats på Magelungsvägen är ett av flera tänkbara alternativ.

– Men då är frågan om det ska vara en ordinarie eller en reservhållplats. Der finns kanske också insatser att göra vad gäller snöröjningen. Helt klart är att det vore bra om det fungerade bättre än idag, säger han.

Fakta

Inställt fyra dagar i år

Fagersjö, som ligger mellan Högdalen och Farsta, saknar spårtrafik.

Bussar som stannar i Fagersjö är linje 165 mellan Liljeholmen och Farsta centrum, och buss 167 mellan Älvsjö station och Farsta centrum.

I år har Keolis dragit in trafiken till Fagersjö fyra gånger: 17/1 och 24/1 (flera bussar körde fast), 30/1 och 28/2. Samtliga tillfällen pga dåligt plogade vägar.

Källa: Keolis
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.