Skyltarna med "Fyrverkarbacken" togs på tisdagseftermiddagen ner och busshållplatsen fick då sitt nya namn "Fria Ukrainas plats".

Vid officiella invigningen under onsdagen klippte trafikregionråd Anton Fendert (MP) band tillsammans med Andrij Plachotnjuk, Ukrainas ambassadör i Sverige.

– Vi kan aldrig acceptera Rysslands invasion, vi måste fortsätta stå emot och protestera, säger Anton Fendert.

Följer staden

Stockholms stad namngav för ett år sedan en del av Mariebergsparken intill den ryska ambassaden på Gjörwellsgatan till just Fria Ukrainas plats.

Nu följer alltså regionen efter och byter namn på hållplatsen närmast ambassaden.

– Från och med nu har Fria Ukraina plats en del i det bultande hjärta som Stockholms kollektivtrafik är. Alla som åker 1:an och 56:an ska påminnas om vårt villkorslösa stöd för Ukraina, säger Anton Fendert.

Förutom symboliska gester som denna arbetar regionen tillsammans med svenska myndigheter på andra sätt för att ge sitt stöd, till exempel genom att att skicka medicinskt material och fordon.

– Vid sidan av det praktiska stödet vill vi göra det väldigt klart att vi fördömer ryska invasionen och att vi står enade med Ukraina.

Kampen mot ondskan

Ukrainas ambassadör Andrij Plachotnjuk tackade under invigningen för stödet som Sverige och region Stockholm har givit de senaste 16 månaderna. Bland annat genom att man har skickat ambulanser till Ukraina, men också genom att vårda ukrainska patienter och skicka humanitär hjälp.

– Jag är hedrad över att vara här eftersom alla i Ukraina vet att Sverige står på ljusets sida i vår kamp för frihet, värdighet och mot ondskan.

Följs Stockholm

Andrij Plachotnjuk var också med på Gjörwellsgatan när en del av Mariebergsparken bytte namn till Fria Ukrainas plats förra maj.

– Invigningen av busshållplatsen är ytterligare ett viktigt budskap. Inte bara till Ryssland, utan även till andra regioner och kommuner att följa Stockholms exempel att genomföra viktiga symboliska gester av solidaritet.