– Vi kommer stänga hallen under tre år när vi väl gör det. Det kommer bli en omfattande renovering, säger Erik Bredler när Mitt i träffar honom en måndagseftermiddag i Vällingbyhallen.
Det har varit bråda dagar för Vällingbyhallens chef. Han har jobbat kring hallens 50-årsjubileum, som bjöd på diverse pass och erbjudanden under veckan, och själv fått hoppa in som ledare på ett boxningspass.
Från 1972. Sittbänkarna inne i simhallens omklädningsrum har aldrig bytts ut. "Vi försöker spola av och underhålla dem så gott vi kan, annars hade vi aldrig kunnat ha kvar dem så länge", säger Erik Bredler.
Mikael Andersson
2019 var det tänkt att byggnationen och renoveringen av Vällingby sim- och idrottshall skulle inledas. Men planen revs upp av den då nyvalda grönblå majoriteten. Under 2021 varnade dock stadens tjänstemän för att hallen inte bedömdes kunna hålla öppet längre än till 2023. Men allt har nu flyttats fram, berättar Erik Bredler.
– Akuta brister åtgärdar vi direkt. I slutet av 2025 skulle vi kunna påbörja renoveringen och stänga, som det ser ut nu. Projektörer är påkopplade.
Vilket skick anser du Vällingbyhallen är i just nu?
– Den kommer vara i ett bra skick så länge vi håller öppet. Men tillgängligheten och anpassningen är enligt gammal standard, detta gör det väldigt besvärligt. Ventilationen är heller inte anpassad efter dagens krav. Hissarna stannar tyvärr ofta och är i stort renoveringsbehov.
Entrétaket. Det klassiska trätaket ovanför trapporna i Vällingby sim- och idrottshalls entré.
Mikael Andersson
Staden behöver under 2023 och 2024 ta fram bra planer, ta politiska beslut, inriktningsbeslut och igångsättande, enligt Erik Bredler.
– Upprustningen kommer medföra att tillgängligheten, ventilationen och planlösningen i hallen blir mycket bättre.
Vad säger besökare och idrottare om hallen i dag?
– I kundundersökningarna får vi väldigt bra betyg när det gäller hur vi tar hand om anläggningen.
"Mitt andra hem"
Två kvinnor i 60-årsåldern, som båda är trogna besökare till simhallen, träffar oss i en av korridorerna och de har synpunkter på städningen.
– Simhallen är mitt andra hem, men jag förstår inte varför de inte lyckas städa skåpen bättre. Jag hade kunnat föreslå en firma för dem, säger en kvinna.
Var kommer du simma under evakueringstiden?
– Jadu? Lever jag ens när de väl börjar renovera? Jag har inte den bästa hälsan.
Pingisklubben Ängby SK samt Blackeberg basket har totalt närmare 1 800 aktiva spelare och tillhör landets allra största ungdomsföreningar. De är några av de tiotal idrottsföreningar som huserar i anläggningen. De vet inte vart de ska ta vägen när hallen stängs.
– 75 procent av våra spelare kommer från Bromma, och vi skulle behöver ha en ersättningshall så nära gröna linjen som möjligt. Men vi har inte fått napp. I Hässelbyhallen kan vi ta in en del verksamhet, men hallen ligger åt fel håll och kommer innebära att vi riskerar förlora många spelare, säger Ängby SK:s sportchef Mikael Frank som vi träffar vid klubbens kansli i hallen.
Fullt i andra simhallar
Erik Bredler säger att man försöker arbeta med att hitta nya lokaler för besökarna och idrotten, men medger att det är en svår nöt att knäcka.
– Åkeshovs simhall är fylld och Nälstabadet kommer inte riktigt räcka till.
Kommer ungdomar tvingas pausa idrottandet?
– Jag tror inte det, men självklart blir det trängre för alla i västerort. Det finns inga lediga lokaler någon annanstans. Men kanske kan idrottsföreningarna dela på hallar och hitta samarbeten. Vi kämpar för att ingen ska behöva lägga ner sin verksamhet.
https://www.mitti.se/nyheter/vallingby-sim-och-idrottshall-kan-fa-ny-vaning/repujr!UjZqrLabaHTSr5Kqd9x33g/
https://www.mitti.se/nyheter/vallingby-sim-och-idrottshall-riskerar-stangning-2023/repudz!zdGQMEuvWQLt7Mpu67f0Kw/