Hallunda vårdcentral får bottenbetyg igen

Det är stora skillnader på vårdcentralerna i Botkyrka, om man ser till patienternas betyg.

Storvretens vårdcentral rankas som en av länets bästa – Hallunda hamnar femma från slutet.

Varje år gör Sveriges kommuner och landsting en patientundersökning, en så kallad PUK-undersökning. I den får patienterna betygsätta sin vårdcentral utifrån några specifika frågor.

Det handlar bland annat om vilket bemötande de får och vilket förtroende de har för sin läkare och om man kan rekommendera andra att gå till vårdcentralen.

Alla vårdenheter betygsätts sedan på en skala från 0 till 100, där 100 är bästa möjliga betyg.

I den senaste mätningen från 2014 skiljer sig snittbetyget för vårdcentralerna i Botkyrka ordentligt.

Storvretens vårdcentral är den som får bäst betyg. I topplistan över vårdcentraler i Stockholms län hamnar den på 23:e plats, och den har klättrat tre placeringar sedan förra året.

I andra änden av topplistan finns Hallunda vårdcentral, på 210:e plats av totalt 214. Vid förra mätningen kom Hallunda på 180:e plats.

Med i botten finns även Fittja vårdcentral som hamnar på 201:a plats i patienttoppen, som listan kallas.

Trots att Fittja har fått ett bättre snittbetyg och gått om Hallunda i listan, tappar den också placeringar i patienttoppen.

Listan tas fram genom att man tar fram snittbetyget från PUK-undersökningen till ett enda mått. Den enda vårdcentral som har förbättrat sin placering från förra året är Storvreten. Resterande vårdcentraler i kommunen hamnar på nedre halvan av patienttoppen.

– Det man kan säga är att i den här typen av socioekonomiskt utsatta områden brukar man se att patienternas bedömning av vårdcentralerna generellt är sämre, säger Britta Sundel, verksamhetschef på Hallunda vårdcentral.

Hon berättar också att svarsfrekvensen från patienterna i dessa områden är låg i PUK-mätningen och att det därför är svårt att tyda resultatet.

– Vi arbetar ständigt med de här frågorna och vi har självklart som avsikt att patienterna ska vara nöjda. Vi märker också, när vi gör egna enkäter bland patienterna, att vi får ett högre betyg, säger Britta Sundel.

Fakta

Här är vårdcentralernas betyg

Källa: omvård.se