Halofenomen på himlen över Barkarby

Förra måndagen syntes ett halofenomen på flera håll i länet. Bland annat såg läsare i Barkarbyområdet och i Tyresö det optiska fenomenet på himlen.

Anita Strand förevigade halon med en bild när hon fick syn på den på måndagsförmiddagen.

– Det var en cirkel som lyste. Den lyser fortfarande när vi pratar men den är lite svagare nu, sa Anita Strand klockan 11.52 samma dag.

En halo bildas i samband med att solen skiner genom höga moln fyllda med iskristaller. Ordet kommer från grekiskan och betyder cirkel.

Enligt SMHI kan fenomenet också uppstå nära marken när iskristaller uppträder i form av frostdimma eller dis. Det kan även uppstå kring andra ljuskällor än sol och måne, som till exempel gatlyktor.

Det är inte första gången i år som Lokaltidningen Mitt i rapporterar om halos i Järfälla. Den 9 januari i år blev många invånare vittnen till den vackra synen. Carl Nygren som då var snabbt framme med kameran berättade att han trots att det är relativt ovanligt upplevt flera halofenomen.

– Ja, bland annat en i Nacka och så den i fjol som sågs i hela Stockholm. Men måndagens halo var en bra sådan. Och när du dessutom har tillgång till en kamera när du upptäcker den, då är du lycklig, sa han då.