Nu ska hälsan förbättras i Rinkeby

Bli friskare både fysiskt och psykiskt på Rinkebys hälsodagar.
Bli friskare både fysiskt och psykiskt på Rinkebys hälsodagar.
Sluta röka-linjen, motivationstalare, information och dans – på hälsodagarna i Rinkeby gör man allt för att förbättra hälsan i området.
– Det finns fyraåringar här vars tänder har blivit svarta – jag vill se människor bli friskare, säger Isabel Enberg som är arrangör.

Det är hälsovecka i Rinkeby – området där ohälsan är högst i länet, enligt flera undersökningar. Nu gör man allt för att motverka det, och se till att invånarna informeras om vad som kan vara ohälsosamt eller direkt farligt.

– Jag tror att vi når väldigt många som inte annars får någon information i hälsofrågor. Det finns män i kafeterian som tar sju till 15 sockerbitar i kaffet, säger Isabel Enberg som är marknadsföringskonsult för Rinkeby centrum och arrangerar hälsodagarna.

Det finns män i kafeterian som tar sju till 15 sockerbitar i kaffet

Isabel Enberg, arrangör

Samlar hälsoprojekten

Evenemanget, som är inne på sitt andra år, arrangeras av Rinkeby centrum i samarbete med en rad organisationer – Sluta röka-linjen, Järva Unga, Vårdcentralen, BRIS och landstinget är ett par av det tjugotal aktörer som är på plats med personal och aktiviteter.

En av dem är Lucine Karapetjan, medlem i projektet Järva Unga som har som mål att hjälpa unga ur missbruk och fysisk ohälsa.

– Jag berättar lite om vår mottagning för de jag får ögonkontakt med. Nyss testade jag min lungkapacitet hos Vårdcentralen och det gick bra, jag hade bra siffror så det glädjer, säger hon.

Hyllas för sitt arbete

Som lyckade exempel har man under gårdagens hälsodag fått flera att för första gången skriva in sig hos en vårdcentral och sett till att människor som visat sig ha högt blodtryck får hjälp.

 – Det är ett fantastiskt arbete de gjort och det är en enorm aktivitet här, säger Helena Holmgren som jobbar med sjukvårdsfrågor på landstinget.

Fakta

Hälsodagarna

Projektet har pågått sedan i onsdags och imorgon lördag börjar den sista hälsodagen för i år.

Evenemanget hålls i Rinkeby centrum och på torget utanför pågår imorgon mellan klockan 11:00 och 15:00.

Information om programmet hittar du här!