”Min halsduk portades från krogen”

Undertecknad anser att en halsduk är just en halsduk och inte en laddad symbol.
Undertecknad anser att en halsduk är just en halsduk och inte en laddad symbol.
I fredags kväll gick jag till en respektabel krog på Södermalm, sugen på en öl efter att ha sett favoritlaget Vetlanda vinna juniorguld i bandy på Tele 2. Men i dörren tog det stopp. Vakten hade fått syn på min gulsvarta halsduk som stack fram under rocken.

Vi tillåter inga politiska symboler” upplyste han mig om. ”Inga klubbemblem heller” tillade han när han noterade mina höjda ögonbryn.

På inget vis ifrågasätter jag hans omdöme. Kanske räddade han mig rent av från en lavett från bordsgrannen.

Men det var svårt att släppa att min Vetlandahalsduk för första gången upphöjts till en politisk och laddad symbol. Var skulle klubben bäst placeras in på vänster-höger och GAL-TAN-skalan? Arbetarsport från bibelbältet. Ska vi gissa på lite åt vänster, snarare traditionell än liberal?

Lite eftersökningar i krogarnas halsduksskräck visar att frågan inte är helt ny. Förbud mot vissa färgkombinationer tycks vara beprövad våldsprevention.

Men ändå, ska man glatt behöva räkna med att bli nedslagen i baren för att man bär en halsvärmare i ”fel” kulör? Alltså inte i anslutning till en allsvensk högriskmatch utan INNAN säsongen ens startat?

Tills dess att vi funderat klart på det rimliga i det tänker jag propagera för att flytta tillbaka bandyfinalerna till Friends igen. På Solnas barer kanske man fortfarande uppskattar en gulsvart halsduk.