ANNONS

Hälsningarna räddade – hon löser julkortsmysteriet i Stureby

Marie Munther har lagt ner många timmar på att pussla ihop julkorten.
Marie Munther har lagt ner många timmar på att pussla ihop julkorten.
Marie Munther hittade en hög med julkort i en papperskorg vid tunnelbanan i Stureby. Hon tog hem dem och började detektivarbetet med att pussla ihop kort och kuvert för att skicka iväg dem till rätt mottagare.

– Jag hade inte hjärta att låta dem ligga, säger hon.
ANNONS

Julkortsmysteriet i Stureby.

Det låter nästan som ett fall för LasseMajas detektivbyrå i Valleby av Sturebyförfattaren Martin Widmark. Men det här är en verklig julsaga med en riktig hjältinna.

Marie Munther var på väg till Skansens julmarknad på söndagen när hon såg ett julkort som låg på marken vid tunnelbanan i Stureby. Hon plockade upp det och skulle lägga det på julpostlådan när hon tittade i papperskoren bredvid. Där låg en hel hög med kastade julkort.

– Jag hade inte hjärta att låta dem ligga kvar där, säger Marie Munther. Så hon plockade upp korten och gick hem med dem. Sedan satt hon hela söndagskvällen och pusslade ihop rätt kort med kuvert och lappade och lagade dem som gått sönder.

– Jag jämförde handstilen på korten med den på kuverten. Det var barn som hade skickat önskelistor till tomten och någon som broderat en tavla. En gammal tant hade stoppat en räkning i fel låda så den får jag skicka tillbaka, säger Marie Munther.

Totalt räddade hon 177 julkort och julbrev.

– Några är så sönderrivna att det inte är säkert att de går att fixa. Den som gjort det här är ju ute efter pengar. På den broderade tavlan har de till och med sprätt upp tyget på baksidan för att se om det är några pengar instoppade. Jag förstår inte hur man kan sjunka så lågt, det är så fräckt av folk att göra så här, säger Marie Munther.

Det är inte första gången hon rycker ut som en räddare i juletid. För tre år sedan hittade hon massa julkort slängda på gatan i snöslasket hemma i Stureby.

– Den gången var det svårare, de var blöta så de fick ligga och torka först.

ANNONS

Dessutom har hon själv blivit av med alla julkort som hon skickade ett år.

Marie Munther vet att de på Posten inte har tid att göra detektivarbetet, det är därför hon gör det.

– Enda gången som folk verkligen skickar post är ju under julen.

Nu ska förhoppningsvis hälsningarna komma fram. Men julkortstjuven är fortfarande på fri fot.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.