Akka hälsocentral öppnar rehab-avdelning

Hälsocentralen Akka stängde ned sin lättakut för ett år sedan, nu öppnas en rehabavdelning
Hälsocentralen Akka stängde ned sin lättakut för ett år sedan, nu öppnas en rehabavdelning
Hälsocentralen Akka i Västerhaninge stängde ned sin lättakut för ett år sedan och utökade istället sin bvc-verksamhet. Nu öppnar de även en Primärvårdsrehab i egen regi.

Akkas hälsocentral öppnar nu en Primärvårdsrehab i egen regi. Här kan man träffa sjukgymnast, arbetsterapeut och dietist. Det finns även ett gym med självträning.

– Rehabavdelningen riktar sig främst till de vårdtunga grupperna, multisjuka och äldre, säger Björn Lindberg, verksamhetschef vid Akka.

I oktober förra året stängde Akka ner sin lättakut med anledning av att Aleris vårdcentral i Tungelsta skulle upphöra. De skulle blivit ohanterligt med 6 000 ytterligare patienter som akut sökt sig till Akka. När Akka tog beslutet visste de inte att vårdcentralen i Tungelsta skulle komma igång igen med hjälp av en ny aktör.

– Akkas lättakut är fortfarande stängd men man kan fortfarande boka akuttider till vårdcentralen men det finns ingen drop-in verksamhet, säger Björn Lindberg.

Akka vårdcentral valde istället att utöka bvc-verksamheten. Beslutet, som också inneburit att Akka nyrekryterat personal, har tagits med anledning av det osäkra läget som varit kring primärvården i Tungelsta. Ett läge som också gjort att Akka fått cirka 600 nylistade patienter.

Trots konkurrensen med Tungelstas vårdcentral så har inte Akka behövt minska sin bvc- verksamhet.

– Vi har inte behövt minska verksamheten, vi har full bvc-verksamhet så som det alltid har varit på Akka, säger Björn Lindberg.