Fyra och ett halvt års fängelse för regaliekuppen

22-åringen har nekat hela tiden, men den sista rättegångsdagen ändrade han sig.
22-åringen har nekat hela tiden, men den sista rättegångsdagen ändrade han sig.
Fyra år och sex månader i fängelse. Det blev domen mot den 22-årige Åkersbergabo som erkänt stölden i Strängnäs domkyrka i somras. Idag kom domen i Eskilstuna tingsrätt.

Fyra år och sex månader i fängelse för grov stöld och försök till grov stöld.

Det blev domen i Eskilstuna tingsrätt mot den 22-årige Åkersbergabo som åtalats för kuppen i Strängnäs domkyrka.

22-åringen har berättat att ”en annan person” gett honom idén till stölden och att han hoppats tjäna 50- 60 000 kronor på stölden. Han nekar till att ha planerat kuppen särskilt noga.

”Hoppades tjäna 50- 60 000 kr”

Stölden skedde enligt honom tillsammans med en annan person som han inte velat namnge.

För rätten har han också berättat att han utgav sig för att vara funktionshindrad när han gick in i kyrkan. Det var den andre personen som slog sönder montern och han själv tog regalierna – två kungakronor och ett riksäpple – som han stoppade i en väska.
Väskan lades i en båt och det var enligt 22-åringen sista gången han såg regalierna.

Enligt tingsrätten är det klarlagt att 22-åringen känt till föremålens betydande värde, eftersom han själv berättat att han läst om dem på internet, vilket bidrog till straffets längd.

Förutom stölden av de två kungakronorna och riksäpplet, värda 65 miljoner kronor, dömdes han även för försök till stöld av de föremål som blev kvar i montern – bland annat en spira – tillsammans värda ytterligare 31 miljoner.

Internationellt uppmärksammat

Det var 31 juli förra året som kuppen i Strängnäs domkyrka inträffade. Efter stölden smet tjuvarna sjövägen i en båt. Kuppen fick stort genomslag i media, även utomlands, och liknades bland annat vid en scen ur filmen ”The Italian job”.

Men så värst planerad var inte kuppen, eftersom regalierna är så välkända och unika att de beskrivits som i stort sett osäljbara.

Efter ett intensivt polisarbete häktades den 22-årige Åkersbergabon misstänkt för kuppen, men regalierna var fortfarande spårlöst försvunna.

Ända tills 5 februari.

Hittades i sopkärl

Då, under den sista planerade rättegångsveckan mot 22-åringen, återfanns regalierna i ett sopkärl märkt ”bomb”, på en bil vid Båthamnsvägen i Åkersberga.

Allt tyder på att de eller den som placerat ut dem ville att de skulle hittas. Det visade sig också att de dyrbara föremålen fått omfattande skador.

Rättegången mot 22-åringen sköts upp och på den sista rättegångsdagen, förra fredagen (15/2), erkände han stölden.

Ytterligare två Åkersbergabor är misstänkta för inblandning i regaliekuppen – en 24-åring och en 26-åring. Bägge greps efter att regalierna återfunnits och sitter nu häktade misstänkta för grovt häleri.