Halvtid i politiken: Nya områden valfråga i Salem

Lennart Kalderén under valnatten 2014.
Lennart Kalderén under valnatten 2014.
Nya bostäder och hyresrätter i Salems kommun ser ut att bli en viktig valfråga även nästa val.

Mitt i Botkyrka/Salem summerar tiden som gått och blickar fram mot en ny valrörelse.

Enligt ungefärliga siffror blev antalet hyresrätter i Salem 420 färre mellan åren 1990-2014. Samtidigt har kötiden för att få tag på en hyresrätt växt markant. Enligt både kommunstyrelsens ordförande Kalderén och oppositionsrådet Arne Närström (S) har det varit svårt att få byggbolagen att satsa på hyresrätter.

– Byggbolagen är mycket mer intresserade av att bygga hyresrätter nu, säger Lennart Kalderén.

När nya bostäder byggs i Salems centrum begär kommunen att minst 30 procent ska vara hyresrätter. Enligt Kalderén kommer kommunen också att peka ut två helt nya bostadsområden. Var vill han inte avslöja än, områdena finns inte med i tidigare översiktsplan, men de kommer att prioriteras och få förtur när det gäller nya områden i kommunen.

– Bostäder kommer att bli en stor fråga. Det kommer att handla mycket om att förankra planerna hos medborgarna, säger Lennnart Kalderén.

Oppositionsrådet Arne Närström (S) tror att mycket av valrörelsen kommer att handla om skolan. Lokalbristen kommer att skjuta över frågan på hur undervisningen fungerar i stort tänker han.

– Skattesänkningen tyckte vi inte var bra, och den tror jag vi får se konsekvenser av. Vi hade velat se bättre fart skolutbyggnaderna.

Lennart Kalderén håller inte med. Han menar att lokalfrågan är under kontroll och kommer inte drabba undervisningen. Däremot tror han att skolbyggnationerna också kommer att bli något att förankra i valrörelsen. Kommunen ska utreda om det kan bli fråga om att bygga en helt ny skola i området Södra Hallsta.

– Inriktningen har annars hittills varit att bygga ut Skogsängsskolan, men vi politiker har begärt att få se ett alternativ.

Läs mer: Salems starke man tänker på refrängen

Läs mer: Hyresgästföreningen: ”Folk tvingas flytta ifrån Salem”

Läs mer: Det här avgör nästa val i Botkyrka

Fakta

Så många platser har Salems partier

Salem

Alliansen

Moderaterna: 11 mandat (-2)

Centerpartiet: 2 mandat (+1)

Liberalerna: 2 mandat (-1)

Kristdemokraterna: 1 mandat (oförändrat)

Rödgröna

Socialdemokraterna: 7 mandat

Vänsterpartiet: 1 mandat

Miljöpartiet: 2 mandat

(Oförändrat mandat för alla tre)

Rönningepartiet: 3 mandat (+1)

Sverigedemokraterna: 2 mandat (+1)