Halvvägs: Så här har det gått på Lidingö

"För Lidingöpartiets del är det otroligt spännande. Vi har funnits i 40 år men varit i opposition hela tiden". Birgitta Sköld (LP) den 21/11-14 om att partiet för första gången tillhör majoriteten.
"För Lidingöpartiets del är det otroligt spännande. Vi har funnits i 40 år men varit i opposition hela tiden". Birgitta Sköld (LP) den 21/11-14 om att partiet för första gången tillhör majoriteten.
Två år har gått sedan förra valet och två år är kvar till nästa. Mitt i Lidingö blickar tillbaka på den långdragna hösten 2014 - när bostäder blev stötestenen för Liberalerna och ett nytt parti klev in i rampljuset. Hur har den nya majoriteten skött sig?

INTERAKTIV GRAFIK – KLICKA PÅ BILDEN

Det skulle dröja mer än två månader innan Moderaterna, Kristdemokraterna och Lidingöpartiet den 21 november 2014 gick ut med att de villa styra Lidingö tillsammans. För Liberalerna, som hängt med i tre mandatperioder, blev det för mycket när Moderaterna ville sälja ut det kommunala bostadsbolaget Lidingöhem.

Så här två år efter valet är det fortfarande Lidingöhem som oppositionsråd Amelie Tarschys Ingre (L) väljer att lyfta fram som exempel när hon ska recensera den nya majoriteten.

– Jag kan tycka att de har varit långsamma ibland. I Lidingöhemsfrågan tog det över ett år efter att vi lämnade in drygt 4 700 Lidingöbors krav på en folkomröstning innan frågan kom upp i fullmäktige i våras och sedan avslogs med stöd av Centern.

När det gäller Sverigeförhandlingen tycker Tarschys Ingre i stället att det gick lite för snabbt. Majoriteten valde att avfärda budet som de tolkade som 8 000 nya bostäder i utbyte mot tunnelbana.

– Vi hade föredragit att fortsätta diskussionerna. Man kanske hade kunnat förhandla ner antalet bostäder, hitta bättre lösningar för kollektivtrafiken eller bygga bostäder under en längre period.

Bostadsbyggande var också en het fråga för Lidingöpartiet som före valet inte ville acceptera mer än 400 nya bostäder i framtidens Centrum/Torsvik. Planprogrammet landade på 900-1 000. Men Birgitta Sköld (LP) är hoppfull.

– Det är ett ypperligt exempel på där både vi, KD och M kommer att få kompromissa. Det är långt i från klart men i hela området bör det landa på 700-800 bostäder. Först ska samråd ske, sedan tar vi den slutgiltiga politiska diskussionen.

Hur ser Moderaterna på framtida samarbetspartners? Anna Rheyneclaudes Kihlman håller inte dörren stängd för några av sina borgerliga kollegor.

– Det kan uppstå nya, nygamla eller redan befintliga konstellationer. Men det får vi vänta med att spekulera i och se hur vi landar hösten 2018.