ANNONS

Hamburgare på väg till ön

Det är tomten mellan Willys och rondellen vid Läroverksvägen/Södra Kungsvägen som nu bjuds ut till hamburgerkedjor.
Det är tomten mellan Willys och rondellen vid Läroverksvägen/Södra Kungsvägen som nu bjuds ut till hamburgerkedjor.
Lidingö stad ska utlysa en anbudstävling där hamburgerkedjor får tävla om att ta över motorgårdens gamla tomt i Gångsätra. Den som vinner kan få öppna öns första hamburgerrestaurang, en restaurangtyp som väcker känslor.
ANNONS

– Vi gör det här för att få till en konkurrensutsättning, i samband med pris och gestaltning, säger Bengt Rehn, mark- och exploateringschef på Lidingö.

Mitt i Lidingö Tidning och Lidingö Tidning har redan berättat att kommunen vill ha en hamburgerrestaurang på tomten mellan rondellen på Södra Kungsvägen och matvarubutiken Willys. Där fanns tidigare en motorcykelklubb.

I april förra året fick miljö- och stadsbyggnadsnämnden i uppgift att se om det skulle gå att anpassa detaljplanen för området till en hamburgerrestaurang. Och nu är det alltså snart dags för hamburgerkedjorna att tävla om bästa anbud till kommunen.

– Vi har haft liknande markanvisningstävlingar när det gäller till exempel Kvarteret Lagern i Rudboda och Körsbärsträdet i Brevik, säger Bengt Rehn.

Han hoppas att man ska hinna utlysa tävlingen före årsskiftet.

– Just nu skissar vi på vilka krav vi ska ställa upp, säger han.

Mitt i Lidingö Tidning har de senaste åren fått många kritiska insändare om tanken på en hamburgerrestaurang på ”hälsans ö”. Lidingös kommunalråd Paul Lindquist (M) har fått både positiva och negativa reaktioner om idén, men han försvarar etableringen. De flesta restauranger har både onyttiga och nyttiga alternativ, så även hamburgerrestauranger menar han.

– Det är upp till var och en att bestämma vad man vill äta, säger Paul Lindquist.

Flera Facebookgrupper stödjer också idén. Där finns två grupper som längtar efter McDonald’s, och en grupp som hoppas på Burger king. Även Max-kedjan nämns.

ANNONS

På frågan om det bara är de etablerade kedjorna som kommer att kunna ge sig in i markanvisningstävlingen har Bengt Rehn inget tydligt svar.

– Vi ställer upp kriterier i markanvisningstävlingen på vad vi vill ha. Det är ju inte många som bedriver just den verksamhet som vi vill ska etablera sig, så det är ju ett fåtal som är aktuella på den här marknaden, säger Bengt Rehn.

Enligt uppgifter till Lidingö Tidning har tidigare både hamburgerkedjorna McDonald’s och Max varit intresserade av att komma till ön. Och på Max är man fortfarande intresserade.

– Vi har varit intresserade av att etablera oss på Lidingö i över 20 år, och det här är ett intressant läge, så vi följer det hela med spänning, säger vd:n Richard Bergfors.

Spelar det någon roll för er om det är en markanvisningstävling eller om ni erbjuds köpa en viss mark direkt?

– Nej, vad som spelar roll är ju vad priset blir. Vi är inte beredda att betala vad som helst för marken, säger han.

Fakta

Behövs det en hamburgerrestaurang på Lidingö?

Miguel Tupayachi, Larsberg: ”Det kan bli bra, vill man ha sådan mat måste man ju åka till stan nu. Snabbmat är inte bra, man får väl träna lite sedan.”
Åsa Deullar, Skärsätra: ” Jag tycker det är tudelat. Jag har en 8-åring som gillar McDonald’s, men det är inget jag saknar. Men vi lär säkert åka dit.”
Mikael Grafström, Sticklinge: ”Jag äter inte snabbmat själv, men det är bra med ett visst urval. Själv skulle jag helst se fler lunchrestauranger i stället”.
Agneta Berglöf, Islinge: ”Både och. Jag kommer väl inte att åka dit själv, men barn och barnbarn kommer att bli glada och vilja att vi åker dit.”