Erik Hammar från Johanneshov Årets mästerkock

Erik Hammar
Kocken Erik Hammar ska nu arbeta med events och en egen blogg.
Erik Hammar från Johanneshov är Årets mästerkock. Nu ska ha resa till Frankrike, blogga och hålla i event.
Men frågan är om det blir några fler rätter med blomkål.

Johanneshovsbon och kocken Erik Hammar, 31, vann finalen i tävlingen Sveriges mästerkock som sändes i TV4 igår.

– Det är fantastiskt. Det känns fortfarande lite overkligt, men otroligt kul, säger han.

Varför tror du att du vann?

– Jag tror att juryn uppskattade att jag höll det enkelt men att jag var noggrann med hur jag byggde upp rätterna och fokuserade på de sakerna som låg på tallriken.

Man kan säga att blomkål har ställt till det lite genom programmet.

– Jag glömde blomkålen i finalen, men juryn tyckte inte att den behövdes. Men jag vet inte om jag ska laga blomkål, säger han och skrattar.

Det strulade till sig redan i kvalet.

– Det var mina kompisar som anmälde mig. Jag hade tänkt söka i flera år, men inte vågat. Jag hade tänkt hundra gånger på vad jag skulle servera och till slut valde jag något som jag aldrig lagat och dessutom i ett kök som jag lånat. Jag skulle ugnsrosta blomkål, men brände den i kanterna och formen var så liten att det blev alldeles för lite. Jag panikkokade ny blomkål med grädde, men det blev en grynig sörja som var riktigt äcklig.

Men Erik Hammar kom med i programmet och nu har han vunnit 250 000 kronor och ett kokbokskontrakt.

Vad ska du göra för pengarna?

– Jag vill åka till Frankrike så fort jag kan. Annars kommer jag nog att försöka hålla i pengarna. Jag har sagt upp mig från bistro Godot och startat eget bolag så det blir en bra back up.

Planen är att göra olika event och dessutom håller han på att starta upp en blogg på köket.se

Erik Hammar bor i Johanneshov, men det är inte där han gör sina krogbesök.

– Gullmarsplan är väl ingen jätte hot spot precis. När jag är ledig brukar jag åka in till söder om jag vill gå ut och äta.