Hammarbybacken kan få OS-elden

Om Stockholm får OS kan både invigning och avslutning äga rum på Tele2 Arena i söderort.

Och den oympiska elden kan brinna på Hammarbybacken.

Förra veckan presenterades förutsättningarna för att arrangera vinter-OS i Stockholm 2022.

Enligt analytikern Jöran Hägglund, tidigare chef för public affairs på elbolaget Vattenfall, är ett OS i Stockholm fullt möjligt både tekniskt, ekonomiskt och taktiskt.

Enligt hans utredning, som presenterades vid Olympiska kommitténs presskonferens, ska den olympiska elden brinna uppe på Hammarbybacken och invigning och anslutning­sceremonier ska ske i Tele2 Arena.

Själva OS-byn med plats för 4 000 bäddar skulle byggas på Årstafältet. Lite länge söderut skulle slalomtävlingarna kunna avgöras i Huddinge medan åtta av de andra alpina grenarna hålls i Åre. Hockeyn skulle spelas på Friends Arena och vissa grenar skulle kunna avgöras på Stockholms stadion.

På Sveriges olympiska kommittés presskonferens sa Jöran Hägglund att genomförandebudget för ett OS i Stockholm är 10 miljarder kronor.

Den 14 november är sista datum för att skicka in en anmälan och fastslå att Sverige vill arrangera vinterspelen 2022. Gör Stockholm en ansökan får vi konkurrens av bland andra Oslo, München och Almaty i Kazakstan. Sveriges olympiska kommitté ska fatta ett beslut i oktober om det blir en ansökan eller ej.

Den 31 juli 2015 avgörs vilken som får arrangera OS.