Hammarbybacken redo för Schiffrin och Hirscher

Hammarbybackens platschef John Midelf och tävlingens projektledare Kjell Åhlén.
Hammarbybackens platschef John Midelf och tävlingens projektledare Kjell Åhlén.
Mildvädret på sistone har fått tävlingsansvariga i Hammarbybacken att drömma mardrömmar inför tisdagens världscuptävlingar. Men de verkar kunna pusta ut.
– Just nu är backen helt perfekt, säger Åhlén, projektledare för tävlingen.

På tisdag kommer världseliten till Stockholm för att köra parallellslalom. Michaela Schiffrin, Marcel Hirscher och de andra superstjärnorna kommer att susa nedför Hammarbybacken inför tusentals åskådare – uppåt 7 000 åskådare väntas stå och heja från de nyuppbyggda läktarna.

– Åkarna är vana vid att se alptoppar när de åker – nu får de se kyrktorn istället. Det är väldigt speciellt med världscuptävling i en huvudstad, och det uppskattar de, säger Åhlén, som är projektledare för tävlingen.

Men det har varit några oroliga dagar, och många blickar i väderapparna, medger han.

– Hehe, det kan man säga. Jag hade mardrömmar ett tag, men nu känner jag mig lugn. Det var värre i början av veckan när man såg väderleksprognoserna.

Ytterligare två dagar av mildväder väntar, men det ska inte vara någon fara, enligt Kjell Åhlén.

Läktare som rymmer 7 000 åskådare har byggts upp inför tisdagens världscuptävling. Foto: Anders Göransson

I tre veckor har arbetet på plats pågått. Läktare har byggts, uppblåsbara säkerhetskuddar placerats ut, tidtagning ordnats (av schweizare förstås) med mera. Och så det stora arbetet med preparering av backen förstås. Tack vare hårt jobb finns det nu gott om snö, omkring en meter.

– Den stora delen av snön kommer från konventionella snökanoner, men en del kommer från den där, säger Hammarbybackens platschef John Midelf och pekar på en stor container med texten ”Snow Factory” – snöfabrik.

– Den där containern är garantin för att vi inte blir utan snö, och den har gått nu i tio dagar, tillägger Kjell Åhlén.

”Snow factory” – en välsignelse för arrangören när vädret ställer till det. Foto: Anders Göransson

Snön är hårt packad, och det är viktigt att backen är likadant preparerad överallt, eftersom parallellslalomåkarna använder olika banor och det måste vara rättvist.

Närmast väntar vattning och saltning av backen för perfekt underlag.

– Den sista finjusteringen gör man med skidor manuellt, man hasar och sladdar av så det blir jämnt och fint underlag, säger Johan Midelf.

På tisdag kommer 130 volontärer från olika skidklubbar i Stockholm att vara på plats hjälpa till så att allt fungerar. På plats kommer också världens 32 främsta slalomåkare att vara, de 16 bästa tjejerna och de 16 bästa killarna. Klockan 17.30 på tisdag kväll kastar sig de första åkarna ut ur startgrindarna.