Hammarbys Erik Israelsson om tiden efter olyckan

Erik Israelsson.
Erik Israelsson var Hammarbys bäste målskytt förra säsongen med sina sex fullträffar. På Bajengalan blev han senare utsedd till årets bästa spelare.
Fyra och en halv månad efter den otäcka smällen på Tele2 arena är Erik Israelsson tillbaka i full träning. "Jag vill inte gräva ner mig i det längre", säger Hammarbys mittfältare.
Fyra och en halv månad efter den otäcka smällen på Tele2 arena är Erik Israelsson tillbaka i full träning. "Jag vill inte gräva ner mig i det längre", säger Hammarbys mittfältare.
Mitt i:s reporter Pelle Strandman träffade Erik Israelsson på träning på Årsta IP.
Mitt i:s reporter Pelle Strandman träffade Erik Israelsson på träning på Årsta IP.
Erik Israelsson hörde aldrig AIK-klacken skandera ”Låt han dö, låt han dö”. Då låg han medvetslös på fotbollsplanen.

Drygt fyra månader efter den otäcka hjärnskakningen medger Hammarbys mittfältare att situationen fortfarande väcker obehag inom honom.

Läs med och se Mitt i:s filmade intervju med Erik Israelsson nedan.

Tele2 arena, klockan 17.18 den 27 september 2015.

Erik Israelsson löper in i straffområdet och når högst i en nickduell med AIK:s Nils-Eric Johansson och målvakten Patrik Carlgren. Sedan svartnar allt.

När han vaknar får han veta av ambulanspersonal att han har avgjort derbyt mot AIK.

Fyra och en halv månad senare möter vi 27-åringen efter en försäsongsträning på ett kallt och ruggigt Årsta IP. Erik Israelsson har fortfarande inget som helst minne av situationen som han troligtvis kommer vara främst förknippad med resten av sin karriär.

– Det tog några veckor innan jag kollade på det och jag tog medvetet lite avstånd från det. Det känns overkligt att det är jag som ligger där för jag kommer inte ens ihåg det. De sista tio minuterna av matchen är helt borta.

Erik Israelsson har inga problem med att prata om det som hände, men vill egentligen bara glömma och gå vidare.

– Det är väl inte jobbigt att tänka på men det är klart att det var en otäck situation. Det kändes surrealistiskt eftersom jag själv inte har något minne av det. Det är mest själva uppvaknandet efteråt som är lite obehagligt att tänka på, när jag inte hade någon aning om vad som hade hänt.

Att avgöra ett derby genom att nicka in matchens enda mål i den 88:e minuten hundradelar innan man blir knockad medvetslös går inte obemärkt förbi. Israelsson har fått kultstatus bland Bajenfansen – och epitetet ”krigare” blir han nog aldrig av med så länge han spelar för Södermalmslaget.

– Jag har fått otroligt mycket uppmärksamhet i riksmedia och blir mer igenkänd än tidigare. Jag är tacksam över att alla har brytt sig så mycket. Samtidigt känns det som att jag måste börja ta lite avstånd från det där i stället för att fastna i gamla dåliga banor och känslor som smällen medförde. Jag har varit borta i fyra månader och vill inte gräva ner mig i det längre.

”Låt han dö, låt han dö”, skanderade delar av AIK-klacken när resten av arenan höll andan i ovisshet strax efter 1–0-målet. Av uppenbara skäl uppfattade aldrig Israelsson nidramsan men har givetvis hört om den efteråt.

– Jag tror att allt som kommer ut på läktaren är lite i stundens hetta. Samtidigt kanske det var lite osmakligt och de borde kanske ha insett vad det handlade om, säger Israelsson och avslöjar att han kort efter incidenten mötte några av dem som hade dragit igång ramsan.

– De var faktiskt nere här på Årsta och bad om ursäkt personligen.

Hur kändes det?

– Det var speciellt att träffa dem. De förklarade att det inte var personligt och menade inget illa. Det var väl en fin gest av dem, men det var ändå ingenting jag tog åt mig av från början, säger Erik.

Han skiner upp när han får svara på frågor om det som komma skall i stället för det som varit. Påtagligt exalterad över att vara tillbaka ser han fram emot säsongen

– Vi känner att vi har förutsättningarna. Vi har en så pass bra trupp att vi ska kunna vara med i alla matcher.

En målsättning är att förbättra fjolårets elfteplats i allsvenskan. Men först blir det cupspel och framför allt ett derby mot Djurgården den 6 mars. En match där fansen troligtvis vill se Israelsson från start.

Frågan är bara om publikfavoriten är redo för 90 minuter.

– Det hoppas jag. Jag ska göra mitt bästa för det.

Fakta

Har kontrakt med Hammarby till 2018

Namn: Erik Israelsson.

Ålder: 26 år (fyller snart 27).

Bor: Johanneshov.

Från: Lindsdal, utanför Kalmar.

Klubb: Hammarby, kontrakt till och med säsongen 2018.

Tidigare klubb: Kalmar FF (2005–2013).

Matcher/mål i allsvenskan: 136/23.