Hammare föll ner från skoltak

Hammaren föll ner från skoltaket och slog i marken – bara några meter från föräldrar och barn.

Nu stoppas renoveringen av skolan.

Facket varnar nu för fallande föremål från farliga byggarbetsplatser.

– Vi hade änglavakt. Jag stod och pratade med en annan pappa och plötsligt kom det som en projektil uppifrån som slog ner fem meter ifrån oss, säger Peter Smirnakos, vars barn går på Katarina södra skola på Södermalm.

För bara några veckor sedan rasade ett metallrör rakt ner mot några andra barn under en lunchrast – och missade barnen med en hårsmån.

Nu skakas skolan alltså av en ny incident. Den 19 maj föll en hammare från taket – i närheten av föräldrar, och barn som spelade fotboll.

– Man blir chockad och förbannad. Det är klart att man har förståelse för den mänskliga faktorn, men bygger man på en skola måste det finnas tillräckligt bra säkerhetsanordningar och skyddsnät, säger Peter Smirnakos.

Händelsen är anmäld till Arbetsmiljöverket.

Rektor Margareta Scherman har nu beslutat att stoppa renoveringarna till efter skolavslutningen.

– Det har hänt två gånger och vi har haft änglavakt, men det är inte säkert att det är så en tredje gång, säger hon.

Vid den tidigare incidenten sa byggets platschef att man brustit i rutinerna. Den andra olyckan har man ingen förklaring till ännu.

– Vi har jobbat med en ombyggnad och något har gått snett. En utredning pågår om vad som inträffat, det är den enda kommentaren jag har, säger Robert Mattsson på det ansvariga byggföretaget.

Det byggs överallt i stan och det här är långt ifrån den enda arbetsplatsolyckan där föremål rasat ner. Sådana olyckor har blivit allt vanligare, enligt Johnny Daveman, regionalt skyddsombud i Stockholm på fackförbundet Byggnads.

– Det är det vanligaste allvarliga problemet ute på byggena. Ju fler byggarbetsplatser desto större blir risken. Men det handlar också om att det dykt upp fler oseriösa byggföretag i branschen, säger han.

Flera gånger i månaden stoppar fackförbundet byggen i staden på grund av säkerhetsbrister.

– Vid ungefär hälften är det inte bara osäkert för dem som jobbar, utan även för dem som passerar, ­säger Johnny Daveman.

Ska man vara orolig när man går förbi ett bygge?

– Man ska vara uppmärksam. Verkar det vara lite si och så på platsen ska man tänka en gång till.

Peter Smirnakos, förälder på Katarina södra skola, är upprörd över slarvet som kunde kostat liv. Bara en ­månad tidigare brakade ett metallrör ner från samma tak, och landade en meter från en grupp barn.

Fakta

Andra allvarliga byggplatsolyckor

2015: I mars ramlade en synskadad kvinna ner i ett oavspärrat hål vid byggarbetsplatsen i Norra Djurgårdsstaden. Kvinnan klarade sig utan allvarliga skador.

2014: Två byggarbetare omkom efter att en vägg rasat in vid ett bygge i Hjorthagen.

2013: En byggnadsställning rasade på Artillerigatan. Skador på hus och bilar.

2013: En sten rasade från en grävskopa vid ett vägbygge på Gärdet. Den landade i en barnvagn, en decimeter från en babys huvud.