Hammaren fällde glaskrossare i Bro

Brohuset i Bro centrum var en av byggnaderna som utsattes för mest omfattande skadegörelse. 14 glasrutor förstördes.
Brohuset i Bro centrum var en av byggnaderna som utsattes för mest omfattande skadegörelse. 14 glasrutor förstördes.
Busshammaren som beslagtogs.
Busshammaren som beslagtogs.
Rutor för 300 000 kronor slogs sönder i Bro centrum. Tre unga män åtalades – men bara en kunde dömas. En upphittad busshammare och glassplitter på jackan blev hans fall.

Inom loppet av några minuter tidigt på söndagsmorgonen den 20 november 2011 krossades över hundra rutor i Bro centrum. Vandaliseringen löpte från busshållplatsen på Enköpingsvägen, genom centrum och med slut på Råbystigen.

Efter en lång utredning åtalades tre 21-åriga män i oktober 2012, misstänkta för den grova skadegörelsen.

– När ett helt centrum blir sönderslaget måste vi på närpolisen göra allt i vår makt för att få dit dem, sa brottsutredaren Tobias Becker då.

De tre männen hade enligt åklagaren tillsammans med en fjärde okänd person och med hjälp av busshammare förstört eller skadat 107 glasrutor i centrum till ett värde av 301 934 kronor.

Polis och åklagare kunde med hjälp av en övervakningsfilm från en buss identifiera tre män. I bussen stals fyra pikhammare – som är tänkta att användas om bussen måste utrymmas i en nödsituation – och en fönsterruta förstördes.

Men förutom i ett fall tycker inte tingsrätten att det är bevisat att männen som syns på filmen sedan begått skadegörelsen, vare sig i bussen eller i centrum.

För en av de åtalade är glasfragment från en av de krossade rutorna på hans jacka besvärande men det räckte inte för att fälla honom.

Hos en annan åtalad hade en busshammare tagits i beslag, besvärande men inte tillräckligt för att fälla, anser rätten.

Bevisen mot den tredje åtalade bedöms dock som tillräckliga. Hemma hos mannen hittades en busshammare och på en svart Fjällrävenjacka säkrades glasfragment från en av de krossade glasrutorna i Bro centrum. På bussens övervakningsfilm har mannen på sig en svart Fjällrävenjacka och vid den här tiden på morgonen såg ett vittne en man klädd i en liknande svart jacka slå sönder rutor i centrum.

21-åringen har nu dömts för grov skadegörelse till tre månaders fängelse och 172 473 kronor i skadestånd.

Mannens advokat Johan Cahp säger att hans klient är besviken och troligen överklagar. Busshammaren hemma hos den dömde saknade glasfragment och rättens vikt vid jackan som hittades i bostaden kan ifrågasättas, menar han.

– Han är inte ensam om att bo i hemmet och det är en vanlig jacka bland ungdomar. Om han har en vanlig jacka kan man inte lägga den till grund. Rätten går för långt i sina slutsatser om jackan och hammaren. Jag tycker att han skulle ha friats, säger Johan Cahp.

Åklagaren gick inte att nå förra veckan.

Fakta

107 rutor i centrum krossade

Tidigt på söndagsmorgonen den 20 november 2011 slogs 107 rutor sönder i Bro centrum.

Bland annat slogs 63 glasrutor på dagcentralen på Blomstervägen, 14 glasrutor på Brohuset och 12 glasrutor på Ica-butiken sönder.