ANNONS

Hamnade mitt i kaoset: ”Såg döda människor”

Vittnet Annevi Petersson.
Vittnet Annevi Petersson.
Hon var på väg att fira sin födelsedag i stan – i stället hamnade hon mitt i mardrömmen på Drottninggatan. "Jag såg en död påkörd hund och vad jag tror var döda människor", säger Annevi Petersson, 38.
ANNONS

Fotografen Annevi Petersson träffar Mitt i på lördagsförmiddagen på Drottninggatan, dagen efter dådet. Såväl internationella medier som lokalmedia har pratat med henne.

Hon var tillbaka i Stockholm för att fira sin födelsedag i helgen – i stället hamnade hon mitt i terrorkaoset.

– Jag var i en provhytt på Jacknjones på Drottninggatan när det small. Sen hörde jag skrik och förstod att något hade hänt.

Hon sprang ut. Då hade lastbilen precis passerat.

– Jag såg en död hund på gatan, och en familj på andra sidan gågatan. En kvinna var påkörd, och verkade allvarligt skadad. Hennes fot var av, berättar Annevi.

Människor mittemot kunde inte fly

Det hon upplevde kommer aldrig lämna näthinnan.

– På Jacknjones- och Vero Moda-sidan finns ju en öppen entré och folk kunde ta sig in, men för människor vid PUB-huset mittemot hade människor ingenstans att fly. Där låg många på marken. En del av dem var nog svårt skadade, en del av dem hade nog kastat sig undan. Det var blod överallt. Vad jag minns sprang små grupper av människor fram till alla skadade.

Annevi Petersson förstod direkt att det var ett terrordåd, säger hon.

– Med den ljudnivån och den hastigheten förstod man inifrån butiken att det handlade om ett stort fordon, och att det inte kunde handla om något annat än ett terrordåd. Människor stod paralyserade kvar, säger hon.

ANNONS