ANNONS

Nobel center ska byggas vid Slussen

Nobel center vid Slussen Atrium Ljungberg
Omtvistade Nobel center ska byggas vid Slussen.
Omtvistade Nobel center ska ligga vid vattnet nära Fotografiska.
– Hittar nu sitt hem i hjärtat av Stockholm, säger Joakim Larsson (M).
ANNONS

Turerna med Nobel center har varit många. Dess vara eller icke vara samt vart det faktiskt ska byggas har varit omdiskuterat.

I dag presenterades en ny plats för Nobel center. Och det blir Slussen, bekräftar Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd, på en presskonferens.

– Redan i dag ligger Fotografiska och Stadsmuseet här. Och nu fortsätter vi att utveckla Slussen som plats för kultur och historien, säger han.

Placeringen ska vara längs med Stadsgårdsleden nära Fotografiska, bredvid Birka-terminalen. Här är det bilväg i dag, men den ska överdäckas år 2025.

översikt slussen

Här är det tänkt att Nobel center ska byggas. Framför glashuset där Stadsgårdsleden ska överdäckas, vilket väntas ske år 2025. Illustration: White arkitekter

Politisk kovändning

Att bygga Nobel center på Blaiseholmen skrotades när nuvarande majoritet kom till makten i Stockholm 2018, istället lovade man att föreslå en ny plats.

Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen, är glad att det blir Slussen.

– Det känns bra att göra en nystart efter allt som har hänt. Vi får en tillgång till en tomt som är lämplig för den här verksamheten. Vi tar ansvar för att försöka bygga, finansiera och driva det här. Nu sätter arbetet igång att få med finansiärer, säger han.

ANNONS

nobel slussen

Exakt vilket utseende Nobel center ska få är inte klart. Men här är det tänkt att ligga. Illustration: Dbox/Foster and partner och Stockholms stad

Avsäger sig mark

Byggrätten tillhör i dag fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, som avsäger sig marken. Som ersättning får de andra markanvisningar av staden i Hagastaden och vid Slakthusområdet i Globen. De ska också få bygga ett nytt hotell, som planeras ovanpå tunnelbaneuppgången vid Södermalmstorg vid Slussen.

– Jag är stolt över den här överenskommelsen och att vi kan hjälpa till att utveckla Slussen, säger vd Annica Ånäs.

20 februari ska exploateringsnämnden ta det officiella beslutet om att ge markanvisningen till Nobelstiftelsen. Det ska även klubbas i kommunfullmäktige.

presskonferens

Laddat på presskonferens vid Sergels torg. Annica Ånäs, Lars Heikensten  och Joakim Larsson. Foto: Olle Anrell

ANNONS