Hamnchefen vill ha fler kameror

Jörgen Selfvén, hamnchef, har personligen övervakat parkeringarna i Sollenkroka och Stavnäs om natten. ”Jag blivit hade blivit helt tokig om det drabbat mig”, säger han.
Jörgen Selfvén, hamnchef, har personligen övervakat parkeringarna i Sollenkroka och Stavnäs om natten. ”Jag blivit hade blivit helt tokig om det drabbat mig”, säger han.
Bara i år har Jörgen Selfvén skickat in fem filmer som visar när brott begås.
Bara i år har Jörgen Selfvén skickat in fem filmer som visar när brott begås.
I vintras och våras var det bensinslangning. Nu är skadegörelse och stöl­der det stora problemet på hamnparkeringarna.

Jörgen Selfvén, hamnchef, hoppas att utökad kameraövervakning ska hjälpa.

I vintras och i våras utsattes öbor och andra gäster i skärgården för en våg av bensinstölder på parkeringarna i Stavsnäs och Sollenkroka. Nu är det de mer vanliga busarna, de som förstör bilar och stjäl värdefulla fälgar, som retar bilägarna.

En av dem som råkat illa ut är mp-politikern Camilla Strandman.­ Hon hittade sitt tanklock uppbrutet, men inget drivmedel stals – kanske för att hennes bil går på diesel. För Camilla innebar tilltaget att hon fick betala en räkning för självrisken på 2 500 kron­or när hon lät reparera tanklocket.

– Man skulle vilja tala om för dem som håller på med det här att de flesta som ställer sina bilar här inte är jätterika. 2 500 kronor är mycket för mig och många andra skärgårdsbor, säger hon.

Händelsen fick Camilla Strandman att starta en Facebook-grupp. Syftet var att informera om stölder och skadegörelse så att bil­ägarna är beredda när de kommer till parkeringarna. Men på sistone har också en diskussion om att patrullera området på natten tagit fart i gruppen.

– Vi är många som är intresserade av att starta ett system där vi turas om att bevaka parkeringen, ungefär som båtklubbar gör. Om man kan stoppa stölderna kanske det är värt det. Blir det mer stölder är det nog det enda alternativet, säger hon.

En som vid ett flertal tillfällen övervakat området nattetid är Värmdö hamnars hamnchef, Jörgen Selfvén. Under flera nätter bekostade det kommunala bolaget väktare som patrullerade i Sollenkroka, men då syntes inga tjuvar till. För att ändå kunna behålla en viss bevakning körde han själv under ett tiotal nätter mellan Sollenkroka och Stavsnäs.

– Att ha väktare blev alldeles för dyrt och skulle kräva betydligt högre avgifter. Men jag ville göra något för de som parkerar blir ju så oerhört drabbade, säger han.

Den inhägnade delen av parkeringen i Stavsnäs, den som används av öbor som betalar en årlig avgift för att stå där, är kamera­övervakad – resten är det inte.

Inhägnaden och kamerorna har dock inte hindrat tjuvar och andra som vill sabotera. Bara i år har Jörgen Selfvén skickat in fem filmsekvenser där gärningsmännen hamnat på bild till polisen. På en av dem kan man tydligt se två män som tömmer en bil på stöldbegärligt innehåll, men deras ansikten kan inte identifieras eftersom de har huvor på sig.

Men Jörgen Selfvén menar att filmerna ändå gör nytta.

– Om polisen har dna kan filmerna hjälpa till att bevisa att dna:t lämnats just då. Man kan ju se kroppsstorlek, hållning och gångstil.

I mars skickade han in en ansökan till länsstyrelsen om att få sätta upp kameror som övervakar den allmänna parkeringen i Sollenkroka. Får han positivt besked – vilket mycket tyder på – ansöker han om samma tillstånd för den allmänna parkeringen i Stavsnäs.

Att öbor går samman och börjar bevaka parkeringen, tycker Jörgen Selfvén är positivt, men han tycker inte att någon ska ingripa på egen hand, bara ringa polisen.

På Nackapolisen har man ännu inte gripit någon för bensinstölder eller skadegörelse i någon av hamnarna. Tommy Harderud, förundersökningsledare för tillgreppsbrott, säger att man måste rikta resurserna mot de brott där man ser att någon kan fällas.

– Filmer kan vara till hjälp, men tyvärr har ju gärningsmännen ofta huvor. I den här typen av brott har vi ofta väldigt lite att gå på.

Fakta

Stor ökning

Antalet polisanmälda stölder från bilar januari-april:

Källa: Nackapolisen