ANNONS

Hampus döps om till Henrika

Henrika tydde sig på en gång till sin nya gudmor Sophia Öjhammar.
Henrika tydde sig på en gång till sin nya gudmor Sophia Öjhammar.
Många var de läsare som ville hjälpa till att ge det tidigare dödsdömda lammet Hampus ett nytt namn.

Bäst förslag kom från 13-åriga Sophia Öjhammar från Huvudsta.

– Hon ska heta Henrika!
ANNONS

Tidigare i våras föddes ”trillingarna” Hampus, Henke och Isabella. Namnen fick de av barnen i Jupiters förskoleklass på Skytteholmsskolan.

Men vid en senare kontroll visade det sig att Hampus saknade penis och pung och således var en liten tacka. Fåraherdinnan Ulla Alm på Överjärva gård ville då ha läsarnas hjälp med att komma på ett nytt namn.

Sedan dess har det plingat rejält i Mitt i:s mejlkorg. Ett av de klurigaste förslagen skickades in av 13-åriga Sophia Öjhammar från Huvudsta. Tillsammans med mamma Anette satt hon hemma och fnulade och kom så slutligen på namnet – Henrika!

– ”Hen” för att han visade sig vara en hon och ”Rika” för att Hampus nu berikats med livet i stället för att behöva gå till slakt, säger de.

Till skillnad från tacklamm går nämligen bagglamm till slakt på hösten.

I förra veckan fick Sophia följa med ut till gården för att träffa Henrika, som på en gång tydde sig till henne och slickade hennes fingrar med stor ivrighet. Blyg­heten från sist var som bortblåst.

– Hon har tuffat till sig rejält, säger Ulla Alm.

Sophia hoppas kunna följa Henrikas uppväxt och lovar att komma fler gånger till gården, även om hon redan i dag har fullt upp med andra djur.

– Jag är ledare för en djur­skötargrupp på Augustendals 4H-gård, det har jag varit i tre fyra år, berättar hon.

ANNONS

Samma dag som Sophia besökte gården föddes så också de sista lammen för säsongen på gården. Det mesta har gått väl, menar Ulla Alm.

Men när tackan Fjärilen lammade blev det dramatik.

– Jag fick dra ut ett av lammen, jag fick verkligen krusa. Det lammet fick heta Krusa-Lisa. Det andra som hon födde levde tyvärr inte. Det tredje var helt hopvikt, som ett paket. Det var osäkert in i det sista hur det skulle gå, men när vi väl vecklat ut henne så såg vi att hon levde. Hon heter såklart Viktoria, säger Ulla.

Fakta

Läsarnas namnförslag

Henrika

Maja

Hannah

Svala

Iris

Hanna

Hedda

Irma

Henpuss

Livia

Olivia

Ullis

Annika