ANNONS

Han är den äkta Spider-Man

Henricc Olof Spider-Man Söderström har ett passionerat förhållande till sin hjälte. ”Men på jobbet kallar jag mig Henricc”, säger han.
Henricc Olof Spider-Man Söderström har ett passionerat förhållande till sin hjälte. ”Men på jobbet kallar jag mig Henricc”, säger han.
Han samlar på Spindelmannen – och heter numera Spider-Man Söderström.

Stan Lees klassiska superhjälte har helt tagit över 33-åringens lägenhet.
ANNONS

Spider-Man Söderström är en 33-åring som bor i en trång lägenhet på Kungsholmen.

Den har med tiden blivit ett tillhåll för tusentals Spindelmannen-figurer, två katter och en sambo som inte är riktigt lika intresserad av Spindelmannen som han är.

– Hon är inte ett stort fan av grejerna, men hon är ett stort fan av mig. Hon vill inte ha en massa småprylar omkring sig utan gillar att ha det välstädat. Så vi letar efter en villa eller en större lägenhet där jag kan få ett lekrum. Det blir ju också perfekt om man får barn, säger Spider-Man Söderström.

Intresset tog fart när han var liten och började prenumerera på serietidningen Spindelmannen. Han kände att han kunde identifiera sig med hjälten som till vardags var en rätt oansenlig figur.

– Själv var jag en tönt, hade glasögon och blev mobbad i skolan. Men tanken på att Spindelmannen kunde förvandlas till superhjälte gav mig hopp, säger Spider-Man Söderström.

Efter en tid glömde han bort sin idol, men hittade tillbaka till sin passion i 17-årsåldern. Då började hans samlande ta fart på allvar. För några år sedan kom han dessutom fram till att det var dags att ta sin dyrkan till en ny nivå. Henricc Olof Söderström lade till Spider-Man som tilltalsnamn.

När han skulle skaffa sig ett nytt id-kort chansade han – och fick igenom ändringen.

– Jag trodde inte att det skulle gå, men efter några månader ringde Skatteverket och frågade: ”Vill du verkligen heta Spider-Man?”. Jag svarade ja.

Han har noterat att många vägrar tro att han faktiskt heter Spider-Man. För att bevisa att han inte far med osanning plockar han fram sitt id-kort. Även olika myndigheter kan ha svårt att tro att namnet är på riktigt.

ANNONS

– När jag skickat in någon ansökan så får jag tillbaka papper där det står ”du måste skriva ditt riktiga namn”. Då får jag kopiera min legitimation och skicka in, säger Spider-Man Söderström och skrattar.

Han menar att grunden till samlandet och namnbytet går ut på att bejaka sin identitet fullt ut. Att det som är värdefullt i att heta Spider-Man är att han kan vara sig själv och strunta en smula i alla hämmande normer.

– Folks reaktioner när jag säger att jag heter Spider-Man är också skoj. Jag har ofta fått uppskattning för mitt val av namn. Men på jobbet kallar jag mig fortfarande Henricc.

Det finns ingen risk för att han ska sluta låta Spindelmannen prägla hans liv.

I veckan är det dags för ytterligare en bekräftelse av idolen. Då skaffar Spider-Man Söderström sin första tatuering – som naturligtvis ska föreställa Spindelmannen.

Fakta

Det här är Spindelmannen

Tonåringen Peter Parker blev biten av en radioaktiv spindel och fick övermänskliga krafter.

Seriefiguren Spindelmannen gjorde debut i en amerikansk serietidning 1962. I Sverige kunde man läsa serien först 1967.

Figuren kommer från världens mest kända serietidningsförlag Marvel som även har gjort tidningar om Hulken och X-Men.

Mängder med filmer har gjorts om Spider-Man, de mest kända med Tobey Maguire som hjälten.

Fakta

Stor samling

Spider-Man Söderström har över 1 000 objekt kopplade till Spindelmannen.

Bland annat har han muggar, förkläde, sällskapsspel, en figur i verklig storlek, leksaksbilar, affischer och en moped.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.