Han är Haninges egen soulkung

Martin Bejarano Wahlgren gillar lugnet hemma vid Häringe slott. ”Men vi måste skaffa fler katter, det är så mycket möss här”, skrattar han.
Martin Bejarano Wahlgren gillar lugnet hemma vid Häringe slott. ”Men vi måste skaffa fler katter, det är så mycket möss här”, skrattar han.
Prisad och hyllad av de flesta – och nu aktuell med ny skiva.

Martin Bejarano Wahlgren, mer känd som soulartisten Samson for president, trivs förträffligt med livet hemma vid Häringe slott.

I Youtube-kommentarerna beskrivs han som nästa svenska musikgeni.

På klubb- och musikscenerna i Stockholm är han sedan länge aktad och ”Idol”-Anders Bagge har en stående inbjudan till 27-åringen.

Hans vänner kallar honom extremt ambitiös och begåvad.

Martin Bejarano Wahlgren, eller Samson for president, har en del att leva upp till.

– Skriver de så på Youtube? Jag borde kanske börja läsa de där kommentarerna, skrattar han.

– Jag tror att vi alla är konstnärer från början, det handlar bara om att få rätt stöd.

Nyligen prisades han av Haninge kommun som en av årets tre kulturstipendiater med 30 000 kronor, för sin ”melodiska talang, hans spelglädje och hans många uppslag till nya låtar och texter”.

– Det är fett att bli uppmärksammad, jag är tacksam. Men pengarna skulle kunna läggas på fritidsgårdarna i stället, det är där vi alla börjar repa. Det behövs mer långsiktiga musiksatsningar i det här landet.

Efter uppväxten i akademikerkvarteren i Stocksund i Danderyd, blev det kollektivliv i Rågsved innan han för två år sedan flyttade ihop med flickvännen i en lägenhet vid Häringe slott.

– Flickvännen är hovslagare och det är fantastiskt att de flesta av våra grannar är hästar och inte människor. Den mesta tiden sitter jag framför pianot eller skriver, läser och lyssnar på musik och bara tittar ut. Jag gillar Haninge. Här bryr man sig inte om man har en colombiansk mamma eller inte. Samtidigt är det ju jävligt nära stan där jag har studion, säger han.

I fjol släppte han hyllade ”Papas old piano” som nominerades till ”Årets soulalbum 2013” på hiphopmagasinet Kingsizes egen gala. Nu jobbar han med en ny EP och ett nytt album som ska släppas nästa år.

– Kulturstipendiet behövs, pengarna går åt till musiken.

Du ångrar inte att du nobbade Anders Bagges guldbiljett till Idol för några år sedan?

– Nej, Idol använder unga människors drömmar för att höja tittarsiffrorna. Anders Bagge är en jävligt duktig och trevlig musiker och jag har många vänner som varit med i de här programmen, men det är inget för mig.

De andra kulturstipendiaterna i Haninge 2013 är pianisten Elena Reznikova, ungdomsstipendium (10 000 kronor), och ideella Roj-teatern (10 000 kr).