”Han är livrädd för clownerna”

Clownskräcken har spridit sig till Kärrtorp.
Clownskräcken har spridit sig till Kärrtorp.
Varje år får Stockholmarna tycka till om sin stad och stadsdel. I Skarpnäcks stadsdel avstår var fjärde person från att gå ut när det är mörkt. Det finns också ett missnöje med att att skärp får ligga kvar för länge.
– Det är nog inte värre här än någon annanstans, säger Thelma Samsioe, som Mitt i träffar på torget i Bagarmossen.

 

Frågorna i medborgarenkäten kommer som ett brev på posten några ett gäng slumpvis utvalda Stockholmare varje år. Ungefär hälften av dem som får brevet svarar på den anonyma enkäten. Lokaltidningen Mitt i Hammarby-Skarpnäck har tagit del av hur det svarats på stadsdelsnivå.

För lite kultur för vuxna klagas det på år efter år av stadsdelsbor i Skarpnäck, enligt medborgarenkäten. Utbudet av barn- och ungdomskultur får inte heller toppbetyg. I båda fallen är de svarande i alla fall lite mer positiva i år än tidigare.

Marie Nava, som Lokaltidningen Mitt i träffar i Skarpnäck, tycker det finns ett bra utbud av kultur där.

– Ja, musik och teater.

Många av de över 60 frågorna i medborgarenkäten handlar om snackisar som engagerar oss kanske allra mest i vardagen, snöröjning, klotter och skräp. Hälften av de som svarat tycker att kommunen kunde vara snabbare med att städa upp skärp och ta bort klotter. Både snöröjning och sandningen av gator och gångvägar har däremot fått ett rejält högre betyg i år än tidigare två år.

Stockholmarna som helhet tycker att staden är fin och bra att bo i. Nästan alla tycker att det är enkelt att ta sig fram i stan. Stockholm som helhet är en trygg stad, enligt 7 av 10 svarande. Men i Skarpnäcks stadsdel avstår var fjärde person däremot från att gå ensam på kvällen på torg och genom parker.

– Jag är inte rädd personligen. Min son, som är elva år, släpper jag inte i väg ensam när han ska på orientering. Han är livrädd för clownerna, säger Boris Kaplja, som Mitt i träffar på tunnelbanestationen i Hammarbyhöjden.

Totalt har knappt 2000 Stockholmare svarat på medborgarenkäten. Medborgarenkäten är intressant läsning eftersom den upprepas varje år. Ta dock stadsdelssvaren med en nypa salt. Endast hälften av de som fick enkäten på posten, 149 stycken, från Skarpnäcks stadsdel har svarat.

Håller du med? Eller tycker du tvärtemot?

Fotnot: Här hittar du hela medborgarundersökningen.

 

 

 

Tycker du det är rent och städat i din stadsdel?

Thelma Samsioe, 72, pensionär, Bagarmossen: ”Det är ganska bra, men kanske kunde vara lite bättre. Det är ju de som bor här som droppar saker runt sig och mindre skräp såsom papper från glass och godis. Det är nog inte värre här än någon annanstans.”

Medborgarenkätens fråga: ”På det hela taget tycker jag att det är rent och städat i min stadsdel?”
Svar 2016: 66 % är nöjda.

Avstår du från att gå ut på torg, parker och gångvägar efter mörkrets inbrott för att det känns otryggt?

Boris Kaplja, pensionerad fotograf, Kärrtorp: ”Jag är inte rädd personligen. Min son, som är elva år, släpper jag inte i väg ensam när han ska på orientering. Han är livrädd för clownerna.”

Medborgarenkätens fråga: I den stadsdel där jag bor avstår jag ofta från att gå ut på torg, parker och gångvägar efter mörkrets inbrott för de känns otrygga/osäkra?
Svar 2016: 42 % avstår.

Tycker du att det finns ett bra utbud av kultur för vuxna, teater, bio och musik, i stadsdelen där du bor?

Marie Nava, 36, jobbar med kosmetik, Skarpnäck: ”Ja, musik och teater. Det är bra.”

Medborgarenkätens fråga: ”I den stadsdel där jag bor kan vuxna ta del av kultur till exempel gå på teater, gå på bio och lyssna på musik?
Svar 2016: 58 % är nöjda.