Han är ”Reine, yttre befäl”

”Reine, yttre befäl” och de andra poliser som skriver på Facebooksidan här i befälsrummet fick i snitt 64 kommentarer om dagen i oktober.
”Reine, yttre befäl” och de andra poliser som skriver på Facebooksidan här i befälsrummet fick i snitt 64 kommentarer om dagen i oktober.
Huddingepolisens Face­booksida har blivit en riktig snackis bland ­invånarna. Kommentarer och ”gilla”-klickningar flödar dagligen.

Polisen Reine Berglund är en av de mer frispråkiga skribenterna.

Under oktober lade Huddingepolisen ut 49 inlägg på sin Facebooksida. Sammanlagt fick de 1 994 kommenterarer och 13 393 ”gilla”-klick.

Att polisens Facebooksida blivit en snackis bland Huddingeborna råder det inget tvivel om.

En av de poliser som skriver flitigast på Facebooksidan är signaturen ”Reine, yttre befäl”. Han har tidigare fått öknamnen ”Bagdad Bob” och ”Kim Jong Reine” av ilskna fotbollssupportrar efter bildinlägg om en match. Lokaltidningen Mitt i åkte till närpolisen för att se vem personen bakom signaturen är.

Något sen kliver han ur en av piketbussarna vid polisens parkeringsplats.

– Det har precis varit en jakt på en misstänkt rattfyllerist, de grep honom, säger Reine Berglund.

Kommer det här att hamna på Facebooksidan nu?

– Det är väl en typisk grej som kan hamna där, vi får se vad annat som har hänt, säger han.

Inne på stationen vid en anslagstavla hänger en lång rad med A4-utskrifter. På dem syns kommentarer som läsare på Facebooksidan skrivit; ”Well done”, ”Ni är värda tårta inom polisen” och ”Det finns många tysta beundrare som uppskattar det ni gör”.

Det är också läsarnas beröm som tar upp det mesta på Facebook­sidan. Hyllningarna efter polisens insatser är många, även om några få röster är kritiska.

Tiden som Reine Berglund och hans kollegor lägger på skrivandet på den sociala sajten är minimal, förklarar han.

– Det tar bara några minuter att skriva och mycket av det tänker man på under fritiden. Det är då man klurar på vad man ska berätta.

Reine Berglunds inlägg på Facebooksidan är dock inte alltid helt problemfria.

I ett kontroversiellt långt inlägg beskrev Reine Berglund polisens arbete detaljerat: ”Vi tycker det är roligt att behöva vända på lik vars hudblåsor spricker”, inledde han texten som i dag ligger på sajten Flashback.

– Det blev inte så tydligt för läsarna. Jag skrev att det var ironiskt, men det beslutades ändå att inlägget skulle tas bort. Jag kände på mig att jag kanske klev över gränsen den gången.

Polisen måste samtidigt ha en viss frihet när de skriver på Facebook, menar han, eftersom det kan få fler intresserade.

– Det finns riktlinjer för hur och vad man får skriva, och just ironi ska man undvika. Jag har inte gått den kursen ännu, men jag tror också att det finns en risk att man bromsas för mycket. Vi jobbar ju inte i någon ”gulligull-vardag”, säger han.

Löser ni några brott genom Facebook?

– Ja, vi gör det faktiskt. Folk brukar tipsa om var man kan göra hastighetsmätningar, vi hade också ett fall där några ynglingar gav sig till känna på stationen ­efter att vi skrivit om en händelse.

Jag kände på mig att jag kanske klev över gränsen den gången.Reine Berglund

Fakta

Ska gå kurs i sociala medier

Namn: Reine Berglund.

Ålder: 40 år.

Bor: I Huddinge, även född här.

Gör: En av nio yttre befäl i Södertörns polismästardistrikt.

Polis sedan: 2002.

Planerar: Att gå polisens kurs om sociala medier.

Om att skriva på Facebook: ”Jag vill ha en personlig touch, det ska märkas att det är en person som skrivit. Jag vill inte hålla ett torrt myndighetsspråk.