Han är verklighetens Salander

Vilka tekniska redskap Ganeida använder vill Johan Östlund till största delen hålla hemligt. Ett av dem kan han dock visa: En väska som man placerar eventuellt avlyssnade mobiltelefoner i för att de inte ska kunna spåras.
Vilka tekniska redskap Ganeida använder vill Johan Östlund till största delen hålla hemligt. Ett av dem kan han dock visa: En väska som man placerar eventuellt avlyssnade mobiltelefoner i för att de inte ska kunna spåras.
Liksom Milton security i Millenium­böckerna samlar Tyresöföretagaren Johan Östlund in information om personer och företag.

– Men till skillnad från Lisbeth Salander använder vi bara lagliga metoder, säger han och skrattar.

För ungefär ett och ett halvt år sedan hoppade Johan Östlund av jobbet som ekonom och startade säkerhetsföretaget Ganeida security consulting, ett företag som i huvudsak kartlägger människor och företag.

– Rekryterarna vill veta att den de funderar på att anställa är den som den utgett sig för att vara, att cv:t stämmer. Likadant vill företag kolla upp vem de ska göra affärer med, säger Johan Östlund.

Den metod som hans företag framför allt använder är datainsamling från öppna källor. Men spaning och övervakning står också på menyn. Företaget jobbar också med att utreda brott, som till exempel stölder och svinn från företag och man har även haft ett utpressningsfall.

– Då kartlade vi dem som det drabbade företaget pekat ut som skyldiga. Det var ett sätt för dem att återfå kontrollen över situationen.

Johan Östlund hoppas att hans företag i framtiden också ska kunna utreda vardagsbrott som till exempel bostadsinbrott och skadegörelse, eventuellt också våldsbrott.

Ett ständigt närvarande problem för företag som Ganeida är dock risken att utföra uppdrag åt kriminella, som använder informationen de fått på ett skadligt sätt. Johan Östlunds personal har därför rätt att kontrollera beställarens identitet och kunden skriver under på att den information som samlas in ska användas i det syfte man uppgett.

– Med tiden övar man upp en magkänsla för vilka jobb man ska ta och vilka man ska låta bli, säger Johan Östlund.

Företaget tillhör en mycket liten, men snabbt växande bransch. Det menar Janne Flyghed, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, som deltar i ett nystartat forskningsprojekt på ämnet.

Enligt Janne Flyghed är de största aktörerna inom branschen stora internationella revisionsbyråer, risk- och säkerhetsföretag samt advokatbyråer, men även mindre företagare som slår sig in på marknaden.

Problemet med den nya branschen är, enligt Janne Flyghed, att den spär på de redan existerande orättvisorna i rättssystemet.

– Det blir folk och företag som har råd som kan anlita firmorna. De underpriviligerade har det i vanlig ordning svårare. Dessutom är inte regelverket kring dessa företags verksamhet helt kristallklart. Till exempel är det oklart i vilken utsträckning privatpersoners personliga integritet beaktas när företagen gör sina kartläggningar, säger han.

Med tiden övar man upp en magkänsla för vilka jobb man ska ta och vilka man ska låta bliJohan Östlund

Fakta

Personalen jobbar under kodnamn

Johan Östlund är Ganeida security consultings ansikte utåt och den enda personen på företaget som är offentlig. Alla andra jobbar under kodnamn.

Nyligen nominerades företaget till årets nykomling i tidningen Skydd och säkerhets tävling Security awards. De andra nominerade är Missing People och Gardio.

Enligt Mikael Johansson, kommunikationschef på organisationen Säkerhetsbranschen, finns det i dag omkring 30 så kallade brottsutredningsföretag i hela landet, de flesta i Stockholmsområdet.