Han besegrade cancern – nu kör han Vasaloppet

Hampus pluggar till civilingenjör – men har just nu tagit ett sabbatsår för att jobba på en skidanläggning i Norge.
Hampus pluggar till civilingenjör – men har just nu tagit ett sabbatsår för att jobba på en skidanläggning i Norge.
Hampus Andersson från Bromma hade en tuffare tonårstid än de flesta. När han var 15 år fick han en cancerdiagnos. Nu är han frisk och gör en svensk klassiker – för att bevisa för sig själv att han kan.

Bromma

Hade Hampus fått sin cancerdiagnos för 20 år sedan hade han helt säkert varit död vid det här laget. Nu är han i stället friskförklarad sedan några år. Men erfarenheten från tonårstiden sitter kvar.

– Jag tror att jag kände mig lite ensam, det var svårt att hitta några gemensamma punkter med klasskompisarna. De pratade om fester och man själv var inte riktigt på samma nivå. Jag minns att jag spelade en del datorspel och flydde in i en annan värld, säger han.

Att få en cancerdiagnos som 15-åring var helt enkelt ”sjukt dålig timing” – en ålder då det är viktigare än någonsin att smälta in.

– Det är då man skapar sin egen person och utvecklas, säger Hampus.

När han var som sjukast vägde han 52 kilo och tillvaron kantades av smärtsamma behandlingar. Nu är han 22 år och de svåra åren ligger några år tillbaka i tiden. Så fort han blev frisk ville han bara glömma.

– Jag har försökt göra allt jag kan för att undvika mitt förflutna. Jag tror det att det är en instinkt från min sida att inte titta tillbaka utan bara försöka glömma skiten.

Men på senare tid har upplevelsen börjat att komma ikapp honom och han känner sig starkare. I november bestämde han sig för att göra ”en svensk klassiker” (Vasaloppet eller Engelbrektsloppet, Vansbrosimmet, Vätternrundan och Lidingöloppet) för att vara en förebild för andra och för att samla in pengar till Barncancerfonden. Han har både startat en insamling och en träningsblogg som finns på adressen http://haand.jimdo.com

Har han då lärt sig något av de svåra åren?

– Mycket handlar om hur man ser på saker tror jag. Saker som är jobbiga gör att man skaffar lite perspektiv på vad som är jobbigt. Det kan vara lite nervöst och jobbigt att bli intervjuad så här – men vad är det mot att ha cancer?

Hans viktigaste råd till andra som är i samma sits just nu är att inte försöka dölja att man är sjuk utan försöka vara stolt över sig själv.

Nu hoppas Hampus att få in mycket pengar till sin insamling. Målet är 50 000 kronor.