”Han blev lugn av att slå”

Relationsvåld
Maria lyckades fly från mannen som misshandlade henne och bor nu i en jourlägenhet tillsammans med sina barn. Förra året placerades 64 kvinnor i Enskede-Årsta-Vantör i skyddat boende, det är flest i hela Stockholm.
Maria levde med mannen som misshandlade henne i sju år. I början av sommaren tog hon barnen och gick – för att aldrig komma tillbaka.
– Jag vet inte vad som hände med mig, säger hon.

Vi sitter i köket i Marias jourlägenhet. Det är en rymlig trea med balkong. På barnens sängar ligger gosedjur, i övrigt finns det inte många personliga tillhörigheter som vittnar om vem som bor här.

– Det är som att börja om på noll. Men vi kan få det bra här, säger Maria, som egentligen heter något annat.

Hon har brutit upp från ett långt förhållande. I flera år levde hon med mannen som misshandlade henne. Utan att säga ett ord till någon om vad som hände.

– Jag tänkte att det var bäst så. När grannarna klagade sa vi bara att vi bråkade högljutt.

De kommer båda från ett annat land och de fick kontakt via nätet. Hon tyckte om honom från början. Problemen började när mannen blev sjukskriven.

– Han började dricka och när han blev onykter så slog han. Jag kunde aldrig säga emot honom eller diskutera. Han blev arg för vad som helst och då slog han mig. Han blev lugn av att slå.

Misshandeln fortsatte till och med när Maria var gravid.

– Han sparkade mig och slog mig med knytnäven i magen när jag var gravid så att jag fick en blödning. Jag åkte in till sjukhuset, men där sa jag att jag ramlat, berättar hon.

Maria hade en arbetskamrat och vän som frågade om hennes blåmärken och försökte få henne att anmäla. Men det gjorde hon inte.

– Där jag kommer ifrån skiljer man sig inte. Om min man slår mig är det för att jag har gjort något dåligt. Jag tänkte att vi håller det mellan oss.

Relationsvåld

Men situationen blev värre. Maria drog ett tungt lass ekonomiskt. På förskolan sa personalen att barnen började slå andra barn och säga fula ord.

– Han slog min äldste son och var elak mot honom. Och barnen hörde ju vad han sa och vad han gjorde mot mig.

Maria var trött och sliten. Samtidigt eskalerade våldet.

En dag bråkade de om pengar. Maria ville inte ge honom pengar eftersom hon behövde handla till barnen. Då blev han arg och började slå henne.

Maria vet inte vad som hände. Men något brast inom henne.

– Jag var helt slut, jag jobbade hela tiden och han tog alla pengar. Mina barn mådde inte bra. Det var inget liv.

Hon lyckades fly ut ur lägenheten tillsammans med barnen. Hon visste inte vart hon skulle ta vägen. Hon ringde hon en vän som tog hand om barnen medan hon gick till polisen.

Polisen skickade henne till socialtjänsten vid Globen och genom Enskede-Årsta-Vantörs relationsvåldsteam placerades hon på ett skyddat boende.

– Det var bra att vi fick hjälp, men det var kaos där. Det var många barn som inte mådde bra som berättade vad deras pappor gjort.

Maria ville ha lugn och ro och efter ett par månader fick hon jourlägenheten som de bor i nu.

Mannen åtalades för grov kvinnofridskränkning och grov misshandel, men dömdes enbart för misshandel. Han har kontaktförbud och får inte kontakta Maria den närmaste tiden.

– Det är klart att jag är rädd ibland. Men han ska inte få stoppa mig eller barnen. De ska kunna vara ute och leka.

Hon betalar dubbla hyror och är orolig över ekonomin. Dessutom måste hon möta mannen i rätten eftersom hon har ansökt om enskild vårdnad.

Hon vet inte hur det kommer att gå, men hon ser ljusare på tillvaron nu.

– Jag är ung, jag kan få ett bättre liv. Mina barn har det bra på förskolan och de har börjat leka igen. I somras var vi på Gröna Lund för första gången i deras liv. Vi var där tre gånger.

Läs mer: Här tvingas flest kvinnor gömma sig.