Han brinner för parasporten

Bert-Olov Persson.
Bert-Olov Persson.
Föreningen tävlar i allt från fotboll till alpin skidåkning och lockar medlemmar från hela länet. Ändå är Täby IS Parasportklubb en av kommunens minst kända idrottsklubbar.

– Våra medlemmar befinner sig längst ned i hierarkin, säger föreningens ordförande Bert-Olov Persson.

Det är Bert-Olov Persson och några andra eldsjälar som håller klubben levande. Tack vare deras arbete kan föreningen erbjuda fotboll, bowling och en handfull andra sporter till personer med intellektuell funktionsnedsättning.

De är klubbens styrka, men också svaghet. Beroendet av eldsjälar gör dem sårbara, skulle någon sluta kan föreningen gå under.

Ett grundproblem är ekonomin. Liksom andra idrottsklubbar behöver man pengar till ledare, hallhyror, utrustning, resor och utbildningar. Men till skillnad från andra klubbar i Täby kan de inte söka särskilt mycket kommunalt stöd.

Parasportklubbar finns inte överallt och upptagningsområdet är stort. I fotbollslaget spelar ett fyrtiotal personer, och hela föreningen har ett hundratal medlemmar. Men en stor del av dem kommer från andra kommuner. Det är problematiskt eftersom de därmed inte är berättigade till de kommunala bidrag som går till andra klubbar. Det är helt enkelt för få aktiva Täbybor.

– Jag har varit på kommunen om deras fyrkantiga regler, nu lever vi på allmosor från företag och privatpersoner istället. Men nu håller kommunen på att utreda det, så jag ser fram emot att de ändrar reglerna, säger Bert-Olov Persson.

En starkare ekonomi hade gett klubben möjlighet att anställa personal. Då skulle beroendet av frivilliga eldsjälar inte vara lika stort.

Samtidigt vill inte Bert-Olov Persson skära ned på det egna engagemanget. Det ger mer än det kräver.

Han var med och startade klubben för nio år sedan. Hans son föddes med en intellektuell funktionsnedsättning och särskolan där han gick erbjöd inte skolidrott. Tillsammans med andra föräldrar startade han ett fotbollslag, och därifrån har verksamheten växt.

– Det betyder så mycket med idrott. Inte bara för hälsan utan också socialt, det här är en grupp som inte kommer ut och träffar andra annars, säger Bert-Olov Persson.

Trots svårigheter med att rekrytera ledare och pressad ekonomi planerar klubben inte att växla ned. Tvärtom. Istället planerar man att starta en grupp för de som vill hålla på med den nya sporten racerunning, löpning för personer med personer med balanssvårigheter.

– Vi har hittat en förälder som vill engagera sig så vi drar igång så får vi se, säger Bert-Olov Persson.