ANNONS

Han byggde egen SL-app

Mårten Wiman skapade appen Reskollen till en tävling som anordnats av Stockholms stad och SL.
Mårten Wiman skapade appen Reskollen till en tävling som anordnats av Stockholms stad och SL.
Efter ett guld i SM och ett silver i OS har matematik-talangen och Vallentunabon ägnat det senaste året åt programmering. Förra veckan lanserade Mårten Wiman appen Reskollen som utmanar SL-apparna i kampen om den smartaste telefonen i kollektivtrafiken.
ANNONS

En dag förra vintern kom Mårten Wiman hem till Sollentuna efter en ovanligt osmidig resa med Storstockholms lokaltrafik.

– Det var precis när Arriva hade tagit över och allt var fruktansvärt. Det fanns ingen information om något och jag var jättetrött på SL då, minns Mårten.

Hans mamma upplyste honom om att Stockholms stad och SL hade utlyst en tävling med syfte att förbättra kollektivtrafiken, och Mårten, som vunnit flera tävlingar i både matematik och programmering, började genast skissa på en ny och bättre app med information för resenärer.

Mårten skickade in ett förslag som kom att bli ett av sex som fick utvecklas till prototyper, och så småningom en av tre vinnare när tävlingen var över.

Den 12 augusti, cirka 1 500 arbetstimmar efter den ursprungliga idén, lanserades appen Reskollen för Android-telefoner på Google Play. Än så länge finns den inte till iOS, men även Iphone-användare som längtar efter en bättre app kan bli bönhörda.

– Android har en större marknad just nu, men jag hoppas kunna utveckla den till Apple också, säger Mårten.

Han lyfter fram tre punkter där han tycker att Reskollen fungerar bättre än de vanligaste SL-apparna på marknaden i dag – som också de har utvecklats av privatpersoner på deras fritid.

– En är realtidsinformationen. Appen tar automatiskt fram vilka avgångar som finns från en viss hållplats.

En annan är den så kallade ­autokompletteringsfunktionen.

ANNONS

– I Reskollen kan man skriva in namnet på en station väldigt slarvigt, men appen hittar det namn som är mest likt. På sl.se tar detta väldigt lång tid, och det har jag försökt lösa.

Sist men inte minst har reskollen ett offline-läge där man får klara sig utan realtidsinformation men kommer åt all information från tidtabellerna.

– Det är bra om man inte har täckning eller har slut på sin surfpott, säger Mårten.

Att Mårten har kunnat konstruera appen reskollen bygger på att SL har gjort en stor mängd data tillgänglig för allmänheten. Och detta är något som vi kommer att se betydligt mer av i framtiden, tror Donnie Lygonis, affärsutvecklingscoach på KTH innovation.

– Myndigheter i Sverige ligger redan långt fram när det gäller att offentliggöra sina databaser, men det här är bara början.

Han säger att fler och fler upptäcker hur mycket man kan få ut om man låter användarna bidra med sin kreativitet.

– Om man kan utnyttja den kraften som användarna utgör kan man få ohyggligt många fler och bättre appar än vad ett företag själva kan skapa, säger Donnie Lygonis.

Fakta

Vunnit SM-guld i matematik

Namn: Mårten Wiman.

Ålder: 20 år.

Bor: Nyinflyttad i Vallentuna, uppväxt i Sollentuna.

Utbildning: Spetsutbildning i matematik på Danderyds gymnasium. Börjar läsa teknisk fysik på KTH i höst.

Meriter: Två SM-guld i matematik 2011 och 2012. Silver i internationella matematikolympiaden och guld i programmeringsolympiaden. En av tre vinnare i Stockholms stads och SL:s innovationstävling för kollektivtrafiken.

Aktuell: Med egenbyggda SL-appen Reskollen (på bilden).

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.